ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utbildningen gav komikern självförtroende: "Upptäckte att jag inte var dum"

Gustaf Larsson · 21 Okt 2018
Uppdaterad 21 Okt 2018
Kristoffer Appelquist är aktuell med standup-föreställningen "Frågornas herre".

Kristoffer Appelquist är aktuell med standup-föreställningen "Frågornas herre". Foto: Therese Winberg


Kristoffer Appelquist hade ett sviktande självförtroende med sig från en misslyckad skolgång. Men komvux och universitetet gav honom mod att ställa sig på stå upp-scenerna. Man ska kräva sin rätt”, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Komikern Kristoffer Appelquist, 43, hade 0,2 i snittbetyg efter åttonde klass. Nian gick han inte alls, utan jobbade extra på en cykelaffär fyra dagar i veckan och ingick i en så kallad obs-klass den femte skoldagen. Anpassad studiegång, som det hette.

Den sviktande självkänslan och bilden av att vara ”lite dum i huvudet”, som han uttrycker det, hade Kristoffer Appelquist med sig ut i livet.

– Om man misslyckas i skolan och känner sig utanför i den känsliga åldern när man ska gå från att vara barn till att bli vuxen, är det väldigt lätt att man får en självbild av att man inte är ett läshuvud. Man tänker att något är fel på en, och det kan bli förödande, säger han.

”Jag hade bara koncentrationssvårigheter”

Efter att ha arbetat som ljudtekniker på en teater bestämde hans sig för att läsa upp sina betyg på komvux. Det ledde i sin tur till universitetsstudier i bland annat statsvetenskap, och Appelquist började hitta tillbaka till sitt självförtroende.

– Jag upptäckte att jag inte var dum, jag hade bara koncentrationssvårigheter. När jag som vuxen människa fick ställa krav på studiemiljön som jag inte fick göra som 14-åring, som att be folk att vara tysta när jag behövde koncentrera mig. Det fick jag världens självförtroende av och började ta tag i min stora dröm.

Kristoffer Appelquist tycker att människor i hans tidigare situation ska kräva sin rätt. Foto: Therese Winberg
Kristoffer Appelquist tycker att människor i hans tidigare situation ska kräva sin rätt. Foto: Therese Winberg

Enligt Appelquist är det svenska skolsystemet, som det ser ut i dag, inte anpassat för människor.

– Det är fortfarande väldigt industriellt designat där vi blir behandlade som att vi är träd som ska bli plank. En standardiserad process där man stoppar in småungar i ena änden och ut ska det komma läkare eller ingenjörer ur andra. Det där passar 80 procent av alla man stoppar in, men en del av träden är för korta, för smala eller för tjocka.

Folk som är i samma sits som du var, hur ska de tänka tycker du?

– Har man minsta lilla önskan om att utbilda sig ska man kräva sin rätt till det. Den där känslan av att allt snart är för sent har förföljt mig hela livet. Men det är aldrig för sent, det finns mängder av människor som har bevisat det. Astrid Lindgren till exempel, hon var 38 år när hon slog igenom som författare.

Aktuell med scenföreställning – utan manus

Appelquist säger själv att han har gjort en klassresa. I dag är han en känd komiker som har synts i tv-program som ”Parlamentet” och på standup-klubbar landet över. Just nu är han aktuell med föreställningen ”Frågornas herre” där han, utan manus, ska svara på publikens frågor.

– Det allra roligaste när jag kör stand-up är interaktionen med publiken. Detta blir lite som när man var liten och bakade. Man gör sockerkakssmeten och den är jättegod, sen stoppar man in den i ugnen och ut kommer en sockerkaka som inte ens är hälften så god. Därför har jag tagit det modiga beslutet att servera smet i stället.

En fråga som Appelquist gärna får ställd till sig är vad det finaste han vet är. För där vet han svaret – social rörlighet.

– Det finns en möjlighet att bli precis vad man vill i dag i Sverige, vilket det inte fanns förr. Man kan vara en skitunge från norra Afghanistan som kommer hit, lär sig språket och kan därigenom skaffa sig en utbildning och få ett roligt jobb. Då har man gjort den klassresan som hade varit helt jävla omöjlig att göra i Afghanistan.

Fotnot: Kristoffer Appelquist har skrivit kolumner för Metro.

pil
Gör stand up utan manus

Namn: Kristoffer AppelquistÅlder: 43 årBor: SunneGör: Komiker och skådespelareAktuell med: Föreställningen “Frågornas herre”

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro