ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Utbildningen som ger dig chans att skräddarsy ditt drömjobb

Metro · 20 Mar 2017
Uppdaterad 27 Mar 2017
Som skräddare kan du välja om du vill arbeta i Sverige eller utomlands.

Som skräddare kan du välja om du vill arbeta i Sverige eller utomlands. Foto: Alamy/IBL


Älskar du att designa och sy dina egna kläder? Då kanske du borde du läsa till skräddare – en utbildning som leder till jobb!

klar

Artikellänk är kopierad

Du som kan hantverksyrket skrädderi är väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. Faktum är att av de som gick ut yrkeshögskoleutbildningen i skrädderi på Uddevallas vuxenutbildning förra året fick de som ville jobb direkt, både i Sverige och utomlands. Johanna Boman är en av dem som går på den treåriga skrädderiutbildningen. Hon gör sin LIA-praktik (lärande i arbete) på Regionteater Väst där hon får omsätta sina kunskaper i praktiken.

– Jag syr lite spännande saker till en av produktionerna, just nu håller jag på att sy en historisk korsett. Jag har verkligen hamnat på ett toppenställe och när utbildningen är klar skulle jag tycka att det vore fantastiskt roligt att jobba mer med teater, säger Johanna Boman.

Välj tre olika inriktningar

Att sy en historisk korsett, eller andra avancerade plagg, är inget problem för de studerande efter utbildningen. Här får de nämligen djupa kunskaper inom sömnad.

– Du bör ha grundkunskap inom sömnad innan du börjar här. Det är en jätterolig utbildning, men också krävande, förklarar Johanna Boman.

På yrkeshögskoleutbildningen kan de studerande välja mellan tre olika inriktningar: herrskrädderi, damskrädderi eller klänningsskrädderi. Johanna Boman har valt att rikta in sig på klänningsskrädderi. Oavsett vilken inriktning de väljer förbereds de studerande för arbetslivet genom att arbeta mot kunder under utbildningen.

– Det är jättebra att vi får kundkontakt och möjlighet att prova på att sy för riktiga människor. Det gör att vi får ett öga för vad som passar olika kroppsformer, säger hon.

Förberedande för arbetslivet

Johanna Bomans klasskamrat Niklas Eliasson läser inriktningen herrskrädderi. Han sammanfattar de tre åren som lärorika.

– Jag har sytt och hållit på med kläder länge men på utbildningen har jag fått en helt annan förståelse för konstruktion och noggrannhet. En kavaj till en kostym tar mellan 40 och 50 timmar att färdigställa så jag har lärt mig uthålligheten som krävs för att sy en kostym som sitter perfekt på millimetern, säger Niklas Eliasson.

Hans dröm är att ta med sitt kunnande till Londons prestigefyllda skrädderigata Savile Row.

– Det är svårt att komma in där men mitt mål är att göra min praktik i England.

Både han och Johanna Boman skulle rekommendera skrädderiutbildningen till andra.

– Utan tvekan just för att den är så bra och så förberedande för arbetslivet. Eftersom vi jobbar mot kund ställer det höga krav som vi ska leva upp till och det är det som gör att vi blir eftertraktade på arbetsmarknaden. Och det i sin tur känns ju jättebra, det är ingen poäng att gå en utbildning om det inte finns chans att få jobb efter, säger Johanna Boman.

pil
FAKTA: Utbilda dig till skräddare

Var: Uddevalla Vuxenutbildning.

Vad: Skräddare är en tre år lång yrkeshögskoleutbildning där du efter examen kan arbeta som till exempel skräddare, ändringsskräddare, mönsterkonstruktör eller egenföretagare. Utbildningen samarbetar med omkring 150 företag i Sverige och internationellt.

Startdatum: Utbildningen startar 21 augusti.

Ansökan:Här kan du läsa mer om utbildningen och göra din ansökan.Sista dag för ansökning är 15 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro