ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Utbildningen som ger nyanlända en fördel på den svenska arbetsmarknaden

Metro · 1 Feb 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019

Foto: Kristofer Hedlund


Har du en examen eller yrkeskompetens från ett annat land? Tveka då inte att besöka Bazaren på Stockholm Waterfront den 21–22 februari. Där får du veta hur du hittar den snabbaste vägen ut i arbetslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karam Haroun kom till Sverige i februari 2013 från Syrien, en månad senare kom George Mousa till Sverige. Med sig hade de båda en tandläkarutbildning och Karam hade även specialiserat sig på käkkirurgi hemma i Syrien. Genom kompisar och släktingar blev de tipsade om Svenska för medicinsk personal (SFA) – en av Stockholms läns Sfx-utbildningar där deltagarna får lära sig både språket och hur deras yrke fungerar i Sverige.

I augusti 2013 började de båda i samma klass på SFA i Södertälje.

– Jag och Karam gick i samma klass tillsammans med andra tandläkare, sjuksköterskor, apotekare och läkare som precis som vi kommer från ett annat land, säger George Mousa.

Skräddarsydda kurserKurserna på Sfx är skräddarsydda för att samla alla pusselbitar som krävs för att den studerande så snabbt som möjligt ska få börja arbeta inom sitt yrkesområde. George och Karam pluggade på SFA i cirka 1,5 år. Där fick de lära sig svenska med fokus på det medicinska språket och hur deras yrke fungerar i Sverige.

– SFA var väldigt lärorikt och där fick vi chansen att prata det medicinska språket. Det kom också volontärer från Röda Korset till skolan så att vi fick träna på språket ytterligare, säger Karam Haroun.

– Det har tagit mig väldigt lång tid att behärska språket. Vi hade samma lärare nästan från början till slut i svenska och även en sköterska som lärde oss om det medicinska språket. Båda två var väldigt duktiga, säger George Mousa.

”Gav mig möjligheten att lära mig språket”För att kunna arbeta som tandläkare i Sverige behöver man komplettera studierna på universitet efter SFA. Parallellt med studierna jobbade George och Karam på en privatklinik i Skärholmen. När de var färdiga med studierna blev de kvar på kliniken i Skärholmen och i oktober 2018 startade Karam och George en egen tandklinik i Södertälje.

– Jag är jättetacksam för den möjlighet jag fick. Jag kommer aldrig att glömma mina lärare på SFA. De gav mig möjligheten att lära mig språket så att jag kan fortsätta jobba som tandläkare här i Sverige, säger George Mousa.

George Mousa och Karam Haroun träffades på SFA och driver i dag en egen tandläkarklinik. Foto: Kristofer Hedlund.
George Mousa och Karam Haroun träffades på SFA och driver i dag en egen tandläkarklinik. Foto: Kristofer Hedlund.

”Kortare väg ut i arbetslivet”Har du en yrkesexamen från ett annat land? Då får du inte missa Bazaren 21–22 februari på Stockholm Waterfront. På mässans utbildningsavdelning kan du träffa representanter från Sfx och få veta vilka Sfx-utbildningar som finns i länet.

– Jag rekommenderar alla jag känner som kommer till Sverige att söka till Sfx. Det är en kortare väg ut i arbetslivet, och en möjlighet att träffa andra inom branschen och skapa kontakter, säger George Mousa.

Förra årets Bazar i siffror:

• 10 258 besökte Lediga jobb

• 4 175 besökte Utbildning

• Minst 2 000 besökte Starta Eget

• 10 000 unika besökare (uppskattningsvis)

• 110 utställare

pil
Därför ska du besöka Bazaren 21–22 februari

• Bazaren 2019 pågår 21–22 februari på Stockholm Waterfront Congress Centre.

• Bazaren är Sveriges största jobb-, utbildnings- och starta eget-mässa.

• Hit kan du komma för att hitta jobb, utbildning och få råd om egenföretagande.

• Här kan du få information om validering och värdering av utländska examina.

• Bazaren är öppen för alla – fri entré, ingen anmälan krävs – välkommen!

Läs mer om Bazaren här.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro