ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utbrända Karin kom tillbaka tack vare KBT

David Baas · 9 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Karin Kullberg med sin son. – Jag har också fått barn, och då är det lättare att se vad som är viktigt i livet, säger hon om sin tidigare utbrändhet.

Karin Kullberg med sin son. – Jag har också fått barn, och då är det lättare att se vad som är viktigt i livet, säger hon om sin tidigare utbrändhet. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Karin Kullberg pressade sig till max på jobbet och gick in i väggen. Med kognitiv beteendeterapi (KBT) var hon tillbaka på jobbet efter sex månader. – Om jag bara hade gått hemma och vilat hade det inte hjälpt, för då skulle jag ha kvar tankarna, säger hon.

STRUNTADE I LUNCH OCH TRÄNING Karin Kullberg jobbade som kundansvarig säljare på Telia i slutet av 90-talet när hon tappade kontrollen. Hon drog in på luncher och träning för att hinna med. De ständiga tankarna på jobbet ledde till panikångest. – Jag trodde att jag skulle dö eller hade blivit tokig. Jag blev nästan helt apatisk och fann ingen glädje i något jag gjorde, vare sig på jobbet eller hemma.

SJUKSKREV SIG I september 1999 blev det för mycket och Karin Kullberg sjukskrev sig. Hennes arbetsgivare skickade henne direkt till PBM:s behandling. Där fick hon träffa läkare och psykologer som tog fram en behandlingsplan för henne. Hela livssituationen från mat och motion till sömn sågs över. En viktig del var att möta andra med samma problem. – Stresshanteringen i grupp var viktig. Det tog bort lite av mitt dåliga självförtroende när jag såg duktiga människor som råkat ut för samma sak. Efter tre månader kunde Karin Kullberg börja jobba 25 procent. Efter ytterligare tre månader var hon tillbaka på heltid. Nu anser hon att hon blivit bättre på att prioritera och säga nej när det blir för mycket. – Jag har också fått barn, och då är det lättare att se vad som är viktigt i livet, säger Karin Kullberg.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro