ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utbrända Maria: Bromsa i tid

Josefin Michanek · 10 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

I en serie artiklar granskar Metro fenomenet. I dag: Maria tyckte det var kul på jobbet – tills det tog stopp.

klar

Artikellänk är kopierad

KRAV. När Maria blev sjukskriven i sex veckor tyckte hon att det var alldeles för länge.– Jag är tillbaka efter fyra, tänkte hon.Det tog ett år.

Maria Eriksson, 35, i Landskrona är en av alla de som ”gått in i väggen”.Hon tog på sig för mycket ansvar, berättar hon.– Jag har så stora krav på mig själv, tycker att jag måste räcka till överallt. Jag fick arbetsuppgifter som jag trivdes med på jobbet och tog på mig mer och mer. Samtidigt hade jag det mesta av ansvaret hemma.– De som drabbas av utbrändhet är oftast inte de som vantrivs på jobbet utan de som tycker det är så roligt att de inte kan säga stopp.

Hon fick huvudvärk, yrsel och sus i öronen. Läkaren på företagshälsovården gissade direkt att det var stressrelaterat och ville sjukskriva henne på deltid i förebyggande syfte.– Men jag tyckte inte det var någon fara. Nu fick jag ju samtalsterapi på företagshälsovården. Det räckte, tänkte jag.Så här efteråt förstår jag att jag skulle ha tagit den där deltidssjukskrivningen. Då kanske det här aldrig hade hänt.

Det tog tre månader från det första läkarbesöket tills allt brakade en dag. Maria fick panikångest, smög sig hem från jobbet, orkade inte förklara för någon.I ett helt år var hon borta. Från att ha varit en öppen och social person blev hon folkskygg och vågade knappt gå till affären. Ännu i dag, två år efteråt, jobbar hon bara 75 procent.– Det sägs att det oftast tar lika lång tid att komma tillbaka som det tog att samla på sig allt.– Det råd jag fick var att minska kraven på mig själv och i stället ställa mer krav på omgivningen. Man måste inte ha koll på allt utan måste kunna lita på andra.

Detta gäller både på jobbet och hemma, menar hon. När hon var gift var Maria en sådan som måste ha uppsikt över allt. Men under den långa sjukskrivningen skilde hon sig, och numera har hon deras två barn bara på halvtid och hinner andas ut.– När barnen är hos honom vet jag att de har det bra. Så där har jag lyckats släppa på kontrollbehovet.De höga sjukskrivningstalen är bara toppen av ett isberg, tror Maria.– Jag har jättemånga runt omkring mig som också känner symtomen.

Vad är ditt råd till dem?– Bromsa i tid. Ansvaret för barnen kan man inte släppa, utan det är jobbet man får dra ner på. Man måste lära sig att ingen är oumbärlig på jobbet.

"Hon tog ett jobb hon inte klarade av"

CHEFSJOBB. Det är offentliganställda kvinnor som står för den största ökningen av sjukskrivningarna, och framför allt kvinnor på kvinnodominerade arbetsplatser i kommun och landsting.Lisa hade ett chefsjobb på landstinget och blev kritiserad av en underställd medarbetare. Det tog hon så hårt att hon sjukskrev sig för utbrändhet. Det har hon varit i fem år nu.”Jag kan inte sova, jag har fått dåligt minne och kan inte koncentrera mig”, skriver hon i en inlaga till Försäkringskassan, där hon försökt få det klassat som arbetsskada och därmed få livränta resten av livet.

Det gjordes en omorganisation på avdelningen där hon var chef och Lisa fick ökad arbetsbelastning. Det var i samband med detta hon fick kritik underifrån. Hon blev stressad och sjukskrev sig. I ett år var hon borta från jobbet i perioder och kom därefter aldrig tillbaka.Hon känner smärtor i bröstet, svullnad i benet, hon är ständigt trött och saknar energi. Läkarna har accepterat hennes egen diagnos ”utbrändhet”. Hennes arbetsgivare menar dock att hon inte hade mer arbetsbelastning än någon annan chef på samma nivå.Trycket var stort under en period, men det är något man får ta som chef, menade arbetsgivaren och antydde att hon tagit ett jobb som hon kanske helt enkelt inte klarade av.

Kvinnor lever längre – men är sjukare

SJUKSKRIVNINGAR. Trots att kvinnor lever längre än män är de sjukare. Denna ”hälsoparadox” kan vara en anledning till att fler kvinnor sjukskrivs.– Generellt sett besöker kvinnor hälso- och sjukvården mer än män, och den högre sjukligheten påverkar sjukskrivningsantalet, säger Anna Östbom på Sveriges Kommuner och Landsting.

Att arbetsmarknaden är könssegregerad och uppdelad på manliga och kvinnliga arbetsplatser påverkar också situationen. – Ofta är möjligheterna att påverka arbetssituation och arbetsuppgifter mindre i kvinnodominerade yrken, säger Mattias Ossowicki, utredare på Försäkringskassan.   Inom den offentliga sektorn är tungt fysiskt arbete och en ofta psykosocialt pressad arbetssituation vardag för många kvinnor. 

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro