ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uteslut inte ditt barns syskon genom att skicka det till förskolan

metro · 30 Aug 2016
Uppdaterad 30 Aug 2016
Jenny Nilsson tycker att man inte ska låta sina barn vara på förskolan heltid när de inte behöver.  

Jenny Nilsson tycker att man inte ska låta sina barn vara på förskolan heltid när de inte behöver.   Foto: TT/Tomas Oneborg/privat/montage


I Stockholms kommun ger man syskon rätt till att vara på förskolan på heltid när ena föräldern är hemma med lillebror eller lillasyster. Till er som tagit detta beslut: Ni har uppenbarligen inte dykt ner i förskolans värld och upplevt verkligheten där, skriver Jenny Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu i dagarna har man kunnat läsa att Stockholms kommun ger syskon rätt till heltid eller obegränsade timmar i förskolan när den ena föräldern är hemma med lillebror eller lillasyster. Då undrar man vad de grundar detta på? Jo, den viktigaste anledningen sägs vara att barn som går på förskola i den pedagogiska miljön har bättre förutsättningar senare i livet.

Ja, det kanske de har men det innebär inte att de måste gå heltid i förskolan för det, utan 4-5 timmar per dag är fullt tillräckligt.

LÄS MER
10 saker förskollärare stör sig på hos föräldrar

Förskolan ska vara ett komplement till hemmet och vi ska inte ta det största ansvaret över barnet utan det ska föräldrarna göra. Har inte barnet rätt till sina föräldrar? Har inte föräldrarna längre något ansvar? Föräldrarna är det viktigaste ett barn har och att få ett syskon är en underbar gåva. Det är viktigt för syskonet att knyta an till den nya familjemedlemmen och inte uteslutas genom att skickas till förskolan och tillbringa sin tid där en hel dag och berövas den gemenskap som finns hemma. Varför ska det inte vara en rättighet för barn att få vara hemma, lära känna sin familj, skapa relationer och njuta av sin tid tillsammans? Vad är det för rättighet att tvingas bort från familjen? Familjerelationer bryts ner istället för att stärkas.

Genom denna regel så ser jag att finns det en risk att samhället försvagar föräldrarnas självkänsla och vikten av goda relationer i hemmet vilket resulterar i att föräldrarna inte litar på att de klarar av att lära sina barn de viktiga grunderna. Det kommer en dag då barnets syskon växt till sig och också börjar förskolan och kommer vara där hela dagarna.

LÄS MER
Föräldrar – det är ert fel att barn beter sig som svin

Ta vara på tiden med era barn för den tiden kommer aldrig tillbaka. Jag är själv mamma till tre döttrar och skulle aldrig få för mig att skicka iväg dem till förskolan när de inte behöver. Jag jobbar också som barnskötare på en småbarnsavdelning. Min åsikt är att förskolans verksamhet är bra och vi arbetar alltid på ett pedagogiskt och professionellt sätt och följer vårt uppdrag och läroplanen med mera. Men förskolan innebär oftast stora barngrupper, få pedagoger, högljudd och ibland en ganska stressig miljö även om vi gör det bästa för barnen när de är där. Till er som tagit detta beslut: Ni har uppenbarligen inte dykt ner i förskolans värld och upplevt verkligheten där.

Man måste veta hur det ser ut i förskolorna innan man fattar ett beslut som berör så många. Med denna nya regel så ser vi inte till barnets bästa enligt mig. Till er föräldrar låt barnen få vara med om gemenskapen hemma. Låt inte era barn vara på förskolan heltid när de inte behöver.

Jenny Nilsson

Barnskötare och mamma

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro