ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utför drakens bara rygg

Tidningen Res · 11 Mar 2012
Uppdaterad 11 Mar 2012
Cirkus Lofoten.

Cirkus Lofoten. Foto: Mattias Fredriksson


Som en stelnad drakrygg sticker Lofoten upp ur Atlanthavet. Vild och vacker fiskekultur. Orörd natur med en offpiståkning du bara förtjänar på egen hand. Följ med Res Håkan Stenlund på skidåkning du inte trodde fanns.

klar

Artikellänk är kopierad

Naturen i Lofoten är magisk.
Naturen i Lofoten är magisk.

Om det inte vore för all snön, för den djupa snön som sprutar i ansiktet och ger kontakt med världen och kanske verkligheten – trots att det i pudret känns som om gravitationen har upphört och du för ögonblicket är helt tyngdlös – skulle Lofoten lika gärna kunna vara en fantasivärld. En värld som hämtad ur ett Sagan om ringen-landskap.

Alpina berg, snöklädda från topp till fot, rakt upp ur det stora blå. Atlanthav och berghård granit i ett möte som andas abrupt skönhet. Hur gick det egentligen till när världen blev så här vacker? Det måste ha varit en djävla smäll, och sedan inget mer.

Det är ett möte med alptoppar strax över havsytans stormvågor. På vintern är det kanske Skandinaviens mest fascinerande skidområde, för dem som gillar toppturer. Att för egen kraft förtjäna sina fallhöjdsmeter. Där varje meter uppför bjuder en annan syn och där varje sväng nerför är en dröm. Där nere ligger havet, här uppe åker vi. Kan det verkligen vara så här bra? Kan någonsin skidåkning bli en mer intensiv naturupplevelse?

Tänk dig att du åker hit i mars – hit där vädret oftast är lika varierande som humörsvängningarna hos en tonåring i vardande – och allt klaffar. I ett tidsfönster på tre dygn är himlen blå om dagarna medan snön faller om nätterna. Du vet förstås att du har haft tur som en tok. Sådant händer ibland – även om det inte är något du ska planera för. Naturkrafterna finns alltid i nuet. 

Även om Lofoten bildades av enorma krafter för tusentals år sedan finns samma krafter kvar i det vardagliga skidåkarlivet. Det är dumt att låta gravitationen svepa både dig och snön ut i havet samtidigt. Gravitationen, tyngdlagen som vi försöker kämpa emot när vi går uppför fjällsidorna på stighudar och breda skidor, är vår största tillgång och välsignelse när skidspetsarna pekar nedåt. 

Ner kommer man alltid.

FLER RESTIPS PÅ RES HEMSIDA

För några dagar sedan var ”Cirkus Lofoten” här. Red Bull-teamet, med sin helikopter och sina åkare. Med bland andra Aksel Lund Svindal, norsk alpinstjärna, och Henrik Windstedt, svensk freeridestjärna. Det är ”Henke”, som efter ett åk ner från Geitgaljartind konstaterar inför den samlade pressen att:

– Detta måste vara ett av årets bästa åk.

Det är sällan lätt och tidsbekvämt att ta sig till en plats som ligger där vägen tar slut. Men gillar du skidbestigning och har en förmåga att brottas med logistik har du hamnat i himmelriket på Lofoten. För när du väl kommer dit överraskas du av hur väl det slitna uttrycket ”där vägen tar slut börjar äventyret” verkligen stämmer. 

Cirkus Lofoten har en manege som är krattad för stora nummer. Och vackrare än så här blir aldrig scenografin.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro