ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utförde "otrohetskontroll" på flickvän – frias från våldtäkt

Gustaf Eriksson · 20 Feb 2013
Uppdaterad 21 Feb 2013
Utförde "otrohetskontroll" på flickvän – frias från våldtäkt

Utförde "otrohetskontroll" på flickvän – frias från våldtäkt Foto: Leif R Jansson/Scanpix


Mannen slet av sin flickväns byxor och trosor – och tvingade in sina fingrar i hennes underliv. Trots det frias han från våldtäkt. Orsaken? Mannen skulle kontrollera om hon varit otrogen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Dagens juridik som rapporterar om fallet, som har sin upprinnelse i att den 28-årige mannen från en ort norr om Stockholm under en längre tid hade hotat och slagit sin flickvän. 

Parets förhållande ska ha präglats av mannens svartsjuka. En dag i oktober förra året tyckte mannen att kvinnan hade varit borta från parets lägenhet för länge, och beskyllde henne för att vara otrogen. 

Trots att kvinnan nekade till mannens anklagelser knuffade han ned henne på sängen, slet av hennes byxor och trosor och tvingade in sina fingrar i hennes underliv för att kontrollera att hon inte hade varit otrogen. 

Attunda tingsrätt dömde mannen till fängelse i två år och åtta månader för bland annat våldtäkt. Men domen överklagades, och nu ändrar hovrätten brottsrubriceringen till olaga tvång. Rätten sänker också straffet till fängelse i 14 månader. Orsaken är att mannens syfte inte var sexuellt. – Jag anser att man borde kunna döma för våldtäkt även om ingen sexuell lust har varit inblandad, men hovrätten gör en annan bedömning, säger kvinnans målsägarbiträde Marianne Jargenius.

Jargenius anser att domen kan göra så att fler misstänkta börjar hävda att övergrepp inte har något sexuellt syfte i hopp om att få mildare straff. – Det finns en risk att förövare påstår att det inte var någon lust inblandad och på så sätt gömmer sig bakom det argumentet även om sanningen är en annan, säger hon. 

Det är i nuläget oklart om hovrättens dom kommer att överklagas.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro