ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utfrågning om försvarets skärgårdskjutningar

Tobias Andersson Åkerblom · 1 Apr 2014
Uppdaterad 1 Apr 2014

Försvaret vill mer än tiodubbla antalet skott som de skjuter i skärgården - och tvångsinlösa Känsö. Kommunstyrelsen tycker att de beter sig gammaldags. I dag har de en utfrågning om frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Planerna innebär att antalet skott som avlossas i Göteborgs skärgård ska öka från 100 000 om året till drygt 1,3 miljoner - och att Känsö tvångsinlöses av försvaret. Försvaret ska få öva 115 dagar om året i skärgården. Idag håller kommunstyrelsen en utfrågning om frågan med en lång rad myndigheter, upprörda boende och experter. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) tycker att försvaret har brustit i sin dialog med kommunen. Enligt henne är södra skärgården en väldigt vital del av Göteborg – och försvarets metoder för konfliktlösning gammaldags.

- Om man sa ”nu går vi in och annekterar Kortedala och gör det till ett skjutfält” så hade det blivit ett jävla hallå, kan jag tänka mig, säger hon.

Försvaret har övat i skärgården sedan 40-talet och menar att det är viktigt för försvaret av västkusten. Upprörda boende uppger att de har samlat in över fem tusen namnunderskrifter i protest mot planerna. Allmänheten kan följa hearingen på Göteborgs stads hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro