ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utfryst på byrån som gravid kvinna

Peter Lindholm · 26 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Malin Persson Giolito var ett framtidslöfte på advokatbyrån – tills hon blev gravid. Nu har hon skrivit en bok om kvinnofällan. 

Malin Persson Giolito var ett framtidslöfte på advokatbyrån – tills hon blev gravid. Nu har hon skrivit en bok om kvinnofällan.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

HÄMNAS. Att vara kvinna och göra karriär kan vara svårt. Att vara mamma och göra karriär är nästan omöjligt. För Malin Persson Giolito gick det inte alls. Hon var ett framtidslöfte på en av våra allra största advokatbyråer ända tills hon blev gravid, då räknades hon inte längre.

Nu låter hon huvudpersonen i sin debutroman ge igen och hämnas för den dubbelmoral hon själv blev utsatt för.

Din pappa – kriminologiprofessor Leif GW Persson – har beskrivit ”Dubbla slag” som en ”tjejbok”.  Missar du inte en viktig målgrupp då?– Det är naturigtvis ett riktigt påpekande. Men den handlar om ett typiskt kvinnoproblem. Ingen skulle bli gladare än jag om den hittar en manlig publik.

Är boken baserad på vad som hände dig under dina tio år på advokatbyrån Mannheimer Swartling?– Ja och nej. Boken ser ut som den gör för att det som händer ”Hanna” på många sätt är precis vad som hände mig. Men det är också en skönlitterär skapelse med allt vad det innebär av ”monster” och elaka gubbar.

Blev du illa behandlad efter att du blivit mamma och inte längre kunde vara tillgänglig dygnet runt?– Det fick konsekvenser, man hamnade snabbt i en dålig cirkel med mindre ansvar och tråkigare uppdrag.

Är kvinnliga jurister är särskilt utsatta?– Njae, jag tror att advokatbyråerna mer är en spegel av hur det ser ut i den bransch där deras kunder verkar, till exempel de stora börsnoterade bolagen. Det är lika svårt för kvinnor att komma fram där.

Hur ska man komma tillrätta med problemet?– Det råder inte brist på kompetenta kvinnor. Problemet är att det råder brist på dem i ledande positioner. Så det enkla svaret på den svåra frågan är att man kvoterar in kvinnor där. Då får man en snabbt en ändring som på sikt kommer att skapa attitydförändringar.

Jag gissar att det är få manliga kollegor som tar ut barnledighet? – Det är nog nästan ingen, möjligen ett par veckor över sommaren. Jag har haft kollegor som berättat: ”Det är klart att vi inte kan hindra dig från att att vara pappaledig, men det kommer inte att gynna din karriär, snarare tvärtom”.

Hur pass jämställt har du haft det på hemmaplan?– Det är jag som haft huvudansvaret för barnen, särskilt under de första åren när min karriär började gå på halvfart. Man hamnar ju i en ond cirkel även på hemmaplan. Men jag tycker att vi blev ganska jämställda när trean kom. Och just nu, under lanseringen av boken, har Christophe varit en trogen hemmafru. Och jag tror han är ganska glad för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro