ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Utlandsföddas barn är mer ambitiösa"

Petter Sundsten · 23 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Universitet. Pengar. Status. Det lockar svenska ungdomar med utlandsfödda föräldrar – i betydligt högre grad än de med svenskfödda.En ny undersökning från Ungdomsbarometern visar på stora attitydskillnader mellan de två grupperna.Ungdomar med utlandsfödda föräldrar är i betydligt högre grad sugna på att plugga vidare, göra karriär och tjäna mycket pengar än ungdomar med svenskfödda föräldrar. Speciellt mer traditionella yrken som läkare, psykolog och civilingenjör lockar om man har två utlandsfödda föräldrar, enligt Ungdomsbarometern. Dessutom är de mer sugna på att jobba på ett stort internationellt företag, medan ungdomar med svenskfödda föräldrar är mindre lockade av status och hellre väljer ett mindre företag – gärna inom medie-branschen.

Ahmed Moussa föddes i Egypten men har bott i Sverige sedan han var 14 år. Nu studerar han till maskiningenjör. Hans dubbelkulturella bakgrund verkar löna sig (dessutom kan han tala franska, arabiska, svenska och engelska flytande). Han är finalist i företags­tävlingen Diversity Challenge, där företag som Ikea, Alfa Laval och Nordea letar efter personer med mångkulturell bakgrund.
Ahmed Moussa föddes i Egypten men har bott i Sverige sedan han var 14 år. Nu studerar han till maskiningenjör. Hans dubbelkulturella bakgrund verkar löna sig (dessutom kan han tala franska, arabiska, svenska och engelska flytande). Han är finalist i företags­tävlingen Diversity Challenge, där företag som Ikea, Alfa Laval och Nordea letar efter personer med mångkulturell bakgrund.Foto: Lotta Imberg

Ahmed, 23: Viktigt med status

Då Ahmed Moussa, 23, var 14 gick flyttlasset till Sverige. Efter gymnasiet började han plugga till maskiningenjör.

– I Sverige åker många runt och reser innan de börjar plugga, Det gör man inte i Egypten, säger han.Tror du att ungdomar med utlandsfödda föräldrar är mer intresserade av utbildningar med hög status?– I Egypten är det viktigt med status, säger han.Men Ahmed Moussa poängterar att han valde utbildning efter intresse.– Det var kul med teknik och jag ville ha en bred utbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro