ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utländska medier om Sverige: Trubbel i paradiset

Karolina Skoglund · 3 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Internationella medier jämför just nu Sverige med länder som Spanien, Grekland och Frankrike. De är alla överens om att det skett en politisk kris. Ändå kan de inte, som så ofta, likna Sverige vid en idyll – som nu fått en spricka. 

”Som vi har noterat flera gånger är en av de tydligaste trenderna i europeisk politik att utsatta regeringar försöker parera rebeller som kommer från vardera sidan av det politiska spektrumet. Spanien, Grekland, Frankrike, Danmark, Italien, Storbritannien och Nederländerna alla lider av det, om än på olika nivåer. Det senaste offret: Sverige”. Så skriver en EU-blogg om det parlamentariska läget i Sverige just nu, följt av ett stycke med nyhetsrubriken ”Trubbel i (The Guardian's) paradise – främlingsfientligt parti kan fälla regeringen”. 

Och de är knappast de enda som skriver om Sveriges politiska situation just nu. AP skriver att ”Sveriges vänsterinriktade minoritetsregering balanserar på gränsen till kollaps” och Al Jazeera skriver att ”högerpartiet Sverigedemokraterna har förklarat sin avsikt att skapa en politisk kris och få ner landets progressiva rödgröna koalitionsregering genom att blockera deras budget i en avgörande omröstning”.

Financial Times skriver att Sverige fallit i sin djupaste politiska kris på decennier efter ett populistiskt högerparti sagt att det ska rösta emot den nya minoritetsregeringens budget.

Brittiska The Spectator skriver att man måste se över sitt eget parlamentariska system just för att inte råka hamna där Sverige är nu:

”Både Cameron och Miliband bör se på Stefan Löfvens ångest och tänka: det skulle kunna vara jag nästa sommar. Skulle det inte vara praktiskt att ha samma befogenheter som de Harold Wilson hade?” står det i en analys. ​

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro