ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utlandsstudier ger högre lön efter examen

Tomas Lundin · 16 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
En student vid Princeton-universitetet i USA. Eligt nya siffror ger utlandsstudier klirr i plånboken, även efter CSN-studier.

En student vid Princeton-universitetet i USA. Eligt nya siffror ger utlandsstudier klirr i plånboken, även efter CSN-studier. Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg.

Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb. Nationalekonomerna från Jönköping ligger också högre än studenter från prestigeuniversitet som Linköping, Lund och Stockholm i rankingen över hur många som fått kvalificerat jobb efter utbildningen. Men studier i utlandet innebär också högre studieskulder. Enligt CSN har en person som läst minst en termin utomlands i snitt 100 000 kronor högre studieskuld än en som pluggat i Sverige.

Det innebär att en 25-åring med utlandsstudier i bagaget betalar tillbaka 400 kronor mer i månaden det första betalningsåret. 

Andelen studenter som väljer att plugga utomlands har minskat den senaste tioårsperioden. Samtidigt som antalet högskoleplatser har ökat med 100 000 har antalet utlandsstuderande legat kvar på runt 25 000 personer per år.

Handels toppar löneligan

Ekonomer från Handelshögskolan i Stockholm toppar löneligan. Det är den enda utbildning där nyutexaminerade studenters snittlön når upp till 30 000 kronor i månaden.

Utbildningar på anrika Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm håller sju platser på topp tio-listan över bäst ingångslön för studenter.

Topp fem i löneligan:

Företagsekonomi, Handelshögskolan i Stockholm: 30 000 kronor.

Industriell Ekonomi: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 500 kronor

Elektroteknik, Masterprogram: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 400 kronor

Elektroteknik, Civilingenjör i Elektroteknik : Kungliga Tekniska Högskolan:27 400 kronor

Datateknik: Kungliga Tekniska Högskolan: 27 400 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro