ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utlandssvenskar: Det här är sämst med Sverige

Alva Forsberg Fierro · 3 Mar 2016
Uppdaterad 3 Mar 2016

Foto: Alarmy/ Montage


Naturen är det bästa med Sverige enligt utlandssvenskarna. Även den svenska matkulturen och arbetsmoralen värderas högt. Men skatterna och företagsklimatet rankas lågt. Det visar en undersökning från SOM-institutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Utlandssvenskar har över lag en mycket positiv bild av Sverige visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs Universitet.

De svarande i undersökningen har bland annat fått värdera tolv egenskaper hos Sverige på en femgradig skala från mycket positivt till mycket negativt.

– Det är bara i bedömningen av den svenska skattenivån som fler utlandssvenskar ställer sig negativa än positiva. Synen på exempelvis välfärdssystemet, medieklimatet och mentaliteten i Sverige är övervägande positiv, säger Lennart Weibull, professor emeritus, i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Rekordmånga lämnar landet: "Sverige är ett utvandringsland" 

Utlandssvenskarnas bild av Sverige påverkas mycket av deras politiska åsikter. De personer som politiskt placerar sig till höger är något mer negativa än personer som politiskt står till vänster, särskilt när det gäller arbetsmoralen, välfärdssystemet och skattenivån. Men skillnaderna är rätt små och i grunden är bilden av Sverige positiv.

Var man bor i världen påverkar även ens bild av Sverige. Bosatta i övriga nordiska länder uppskattar Sverige mest. Särskilt matkulturen, prisnivåerna och den allmänna mentaliteten i Sverige.

►LÄS MER: Patrik, 26, säljer allt och drar: "Ska bara äga hundra saker"

Den minst positiva bilden av Sverige hittar man bland personer bosatta i Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och Asien. Här ogillas framförallt den svenska arbetsmoralen och skattenivån.

Utlandssvenskarna har också fått ta ställning till samma tolv egenskaper för det land där de är bosatta. Det samlade bilden är att de överlag värderar boendelandet mer negativt än Sverige. Den enda egenskap där det nya landet genomgående slår Sverige är vädret.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro