ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utlovad reträtt verkar utebli

TT · 18 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den utlovade ryska truppreträtten har kommit igång, säger Moskva.

Det har den inte, säger Tbilisi och anklagar Ryssland för att till och med avancera inne i Georgien.

President Dmitrij Medvedev hade lovat att börja dra tillbaka ryska trupper på måndagen, och den ryske generalen Anatolij Nogovitsyn hävdade att reträtten inletts. Rapporter från Georgien talade dock om det motsatta.

Inrikesdepartementet uppgav att ryska stridsvagnar var på väg djupare in i landet, bland annat mot Chasjuri. De ska dock ha vänt efter polisingripande.

En AFP-reporter i närheten av Sydossetiens huvudstad Tschinvali såg ingen antydan på tillbakadragande, och i Gori hindrades journalister tillträde. Ryska stridsvagnar fanns fortfarande på plats drygt tre mil från Georgiens huvudstad Tbilisi, sade BBC:s korrespondent.

USA sade sig ha bevis för att Ryssland placerat ut kortdistansrobotar i Sydossetien, med möjlighet att nå huvudstaden Tbilisi.

Hård tonSamtidigt som världen spänt följde trupprörelserna i Georgien höll Medvedev tal inför ryska krigsveteraner. Tonen var hård och kompromisslös.

- Om någon tror att de kan döda våra medborgare, döda soldater och officerare som sköter sitt uppdrag som fredsbevarare, så kommer vi aldrig att tillåta detta. Var och en som försöker att göra detta kommer att utsättas för ett förödande slag.

Just de ryska så kallade fredsbevarande soldaterna i utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien kommer att bli en stötesten när väl Ryssland dragit sig tillbaka. I flera år har Georgien påtalat det orimliga i att en part i konflikten tillåts verka som fredsbevarare och önskat en internationell fredsstyrka i stället. På måndagen sade ledaren för Sydossetien, president Eduard Kokoity, att inga internationella observatörer kommer i fråga.

Nu är måttet rågat för Georgien, att döma av ambassadören i Sverige:

- Georgierna betraktar ryska soldater som soldater från en ockupationsmakt, inte som fredsbevarare, sade Amiran Kavadze under ett seminarium på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) i Stockholm på måndagen.

Stärkt PutinTalarna på seminariet var överens om att Ryssland bär ansvar för kriget i Georgien. Ett av huvudargumenten var att Ryssland bröt mot suveränitetsprincipen genom att invadera ett annat lands territorium. Därtill betonades att Ryssland har genomfört flera provocerande handlingar mot Georgien under de senaste åren, inklusive bombningar.

Svante E Cornell, chef för ISDP:s Kaukasusavdelning, påpekar att kriget i Georgien kom i ett viktigt inrikespolitiskt skede i Ryssland.

- Är det en tillfällighet att det första ryska angreppskriget mot ett annat land sedan 1979 sker när det pågår en maktkamp mellan presidenten (Medvedev) och premiärministern (Putin)? Precis som i Tjetjenienkriget 1999 får Putin visa upp sin styrka. Då ledde det till att han blev president, i dag befäster han sin makt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro