ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utmaningen till rektorerna: Sänk en öl på sju sekunder

Joakim Magnå · 29 Jan 2015
Uppdaterad 29 Jan 2015

Hetsigt supande har blivit norm på universitet och hög­­skolor. Det anser Ung­domens nykter­hets­förbund (UNF), som nu bjuder in sju lärosätens styr­elser till nollning – för att dricka en öl på sju sekunder.

klar

Artikellänk är kopierad

Inbjudan till skolledningarna innehåller en tratt, en slang, en spypåse och instruktioner för att dricka en öl på sju sekunder.
Inbjudan till skolledningarna innehåller en tratt, en slang, en spypåse och instruktioner för att dricka en öl på sju sekunder.Foto: Alamy

Nollningsinbjudan sker samtidigt som UNF lanserar kampanjen Bryt och släpper en rapport där studenter vittnar om det hetsiga festandet, som ofta sker på student­pubar. Kampanjledare Amanda Borg menar att lärosätena inte gör tillräckligt för att stoppa supandet.

– Vi vill att man ska kunna vara en del av student­livet utan att behöva dricka alkohol eller hetsas till att dricka. En del lärosäten saknar alkoholpolicy helt, men framför allt saknas det implementeringsplaner, säger hon.

Mer än hälften av Sveriges studenter tycker att det är svårt att passa in i studentlivet utan att dricka, enligt en undersökning från IQ.

– Vi tror att det finns en stor okunskap om att problemet är så här stort, säger Amanda Borg.

Bland de inbjudna finns styrelsemedlemmar på sju lärosäten. Inbjudan innehåller en tratt, en slang, en spypåse och instruktioner för att dricka en öl på sju sekunder.

– Jag kan tyvärr inte medverka, men det är en väldigt viktig fråga. Det finns delar i alkoholbruket som är osunda. Vi jobbar mycket med kåren men det är mycket deras egna aktiviteter, säger Anita Hansbo, rektor för Högskolan i Jönköping och en av dem som fått ett paket på posten.

Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet, förklarar att man har en alkoholpolicy.

–  Alkohol är inte tillåtet i våra lokaler och det får inte påverka studierna, säger hon.

Initiativ för att lyfta frågan har redan tagits.

– Jag ska faktiskt ha ett möte med universitetets presidium redan på fredag och vi ska ta upp det med samtliga kårer nästa vecka.

Karin Apelgren är chef för studentavdelningen på Uppsala universitet. 

– Vi kommer att ha en diskussion kring frågan nästa vecka. Det är återkommande. Vid valborg har vi exempelvis kampanjen varannan vatten.

Hon betonar det personliga ansvaret.

– Vi kan arbeta förebyggande, men studentkårerna är ju fristående och har sina egna aktiviteter.

klar

Artikellänk är kopierad

Joakim Magnå
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro