ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utnyttja din dator till något kreativt

metro · 5 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ulrika Wörding - Karriärcoach

klar

Artikellänk är kopierad

Den Facebook-våg som bokstavligen vällt över oss de senaste månaderna har skapat både förtjusning, skepticism och avsky. Många förespråkar denna nätverksskapande miljö, medan andra förbannar det naiva, integritetskränkande och risken för bedrägeri. Det få har berört är att denna enorma tidstjuv är vår tids största hot mot folkhälsan. För när jag chattandes sitter i soffan i mina bolibompabyxor är jag inte bara effektiv och sparar tid på att göra allt väsentligt i livet genom datorn – jag är framför allt lat. När framtidsforskarna för en sisådär 50 år sedan skrev att det år 2000 skulle vara möjligt att leva hela sitt liv inomhus, mottogs det som rena fantasier omöjliga att förverkliga.

I dag är vi där. 2007. Grattis! I dag kan du hyra film direkt från tv så att du bara behöver zappa in den vid tidpunkten du valt, du kan spela bowling med polarna genom Wii, leka idol med singstar i stället för att gå på krogen, handla all din mat på nätet mer eller mindre färdig, ja, allt möjligt som du kan tänkas behöva kan levereras till din dörr. Du kan jobba hemifrån så länge du har en telefon och dator och en arbetsgivare som tillåter remote-arbete (vilket fler och fler gör!) och du kan socialisera på nätet genom olika virtuella världar. Livet går framåt och blir bara bättre och mer effektivt och jag kan vara hypersocial i slitna mysbyxor som ingen ändå ser. Ett klart lyft! Eller? Visst. Det finns otroligt många fördelar med nätet men ett FB konto (som kidsen säger) ger inte automatiskt fler vänner för livet. Enligt brittiska forskare har de flesta samma antal nära vänner som innan de gick med i exempelvis Facebook. Orsaken är att det krävs ordentlig kontakt i det verkliga livet för att två personer ska bli riktigt nära vänner. Så vad blir nästa hype? Kanske IRL-grupper där man samlas för att mötas på riktigt, för att upptäcka, känna och klämma. Eller också kommer vi att se ännu fler kreativa förslag där nätet blir verktyget för att fysiskt samla många människor till exempelvis manifestationer mot våld. Skrota inte datorn utan gör något av de möjligheter som finns. Se till att använda dina kontakter. Släng mysbyxorna och utmana vårt nya försoffade samhälle med egna kreativa lösningar. Och kanske framför allt –träffa dina vänner i verkliga livet. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro