ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utöka elitserien”

Leif Granlind · 28 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Förre guldtränaren till Metro om svensk ishockeys framtid

klar

Artikellänk är kopierad

HÄNDELSERIKT. Streckdramatik i elitserien. Henrik Zetterberg och Peter Forsberg är glödheta i NHL. Det händer mycket i svensk hockey på båda sidor Atlanten.Den legendariske tidigare förbundskaptenen Curt Lundmark kom till Metro och tog ett hockeysnack.– Utöka elitserien till 14 lag. Och begränsa antalet utländska importer, säger Curre. OS-guldcoachen från Lillehammer 1994 jobbar numera med sponsring åt svenska ishockeyförbundet och handbollförbundet. Lundmark har tidigare varit expertkommentator i SVT. Han har inte stått i båset på sju år med undantag för den korta sejouren i Leksand i fjol då dalkarlarna åkte ur med dunder och brak. •• Du är inte sugen på att ta ett lag igen?– Nej, jag är inte sugen nu. Jag ville ner i båset i fjol och då såg du ju hur det gick, då kom jag till ett Leksand i spillror. Mitt nuvarande uppdrag är oerhört intressant, säger Curt Lundmark till Metro.

Hjärtat för svensk hockey brinner fortfarande och Curre har massor av åsikter. Han oroas över situationen i elitserien där medelmåttiga utlänningar spelar i stället för egna talanger.– Det är klart att det absolut bästa utlänningarna ska spela i elitserien men i dag har vi för många utländska spelare i andra och tredjefemmorna och en del som inte ens platsar. Vi har många inhemska talanger som måste lyftas in i den svenska verksamheten. Man borde begränsa antalet utlänningar precis som man har gjort i Finland där tre är max. Vi har talangfulla grupper födda 88, 89 och 90 som måste få spela i elitserien.•• Vad ska man göra mer?– Utöka elitserien till 14 eller 16 lag. Det ger också mindre lag chansen att få växa in i elitseriekostymen.Riskerar svensk ishockey att hamna i ett glapp efter Forsberg/Sundin/Lidström?– Ja, vi har visserligen bra 80-talister med Henrik Zetterberg, bröderna Sedin och Niklas Kronwall men det gäller att hela tiden fylla på bakifrån. Kolla på vilka som var ledarna i fjol i VM och OS. Zetterberg och Kronwall.

Curre återkommer hela tiden till de två namnen. Kronwall ska ta över efter Nicklas Lidström men det är Zäta som Curre håller högst.– En fantastiskt duktig balansspelare, bra både defensivt och offensivt och han kommer att vara ledaren i landslaget efter Mats Sundin.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro