ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utpekad rånare greps med stöldgods – frias

Evelina Olsson · 13 Aug 2012
Uppdaterad 13 Aug 2012
Mannen friades i hovrätten – trots att han greps med stöldgods.

Mannen friades i hovrätten – trots att han greps med stöldgods. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX


Tre minuter efter det brutala rånet greps mannen av polis. På sig hade han rånbytet. Men trots omständigheterna och ett vittnesutpekande frias han nu från brottsmisstankarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en oenig hovrätt som fastställer Malmö tingsrätts friande dom. Ett hovrättsråd och en nämndeman är skiljaktiga och anser att bevisningen är tillräcklig för att döma 17-åringen till 130 timmars ungdomstjänst för rån.

Händelsen inträffade den 14 januari på en kyrkogård i norra Malmö. De tre målsägandena hade lämnat en fest och var på väg till bussen när de upptäckte att ett tiotal personer följde efter dem. Strax därefter slogs offren ner med knogjärn och flera sparkar i huvud och bröstkorg. Gärningsmännen sökte igenom offrens fickor och fick med sig bland annat en Ipod, en mobiltelefon och smycken. Polisen kom snabbt till platsen och lyckades med hjälp av hund gripa två personer bara någon minut efter överfallet. I samband med gripandet släppte 17-åringen en mobiltelefon på marken som senare visade sig vara en del av bytet. Ett av offren pekade ut 17-åringen direkt under gatukonfrontationen.

”Han känner igen killen och den vita jackan”, skriver polisen i sitt PM.

Även ett vittne berättar om att hon sett personen i den vita jackan på platsen.

Men tingsrättens bedömning är att det måste ha varit mycket svårt för offren att göra säkra iakttagelser på platsen då det som hänt på kyrkogården gått snabbt, att gärningsmännen varit många och att ljusförhållandena inte varit de bästa för att kunna urskilja personernas ansikten.

Rätten anser heller inte att den omständigheten att 17-åringen lämnat två ”klara efterhandskonstruktioner” angående rånbytet räcker för att dra slutsatsen att han begått gärningen. 17-åringen hävdade vid gripandet att han köpt Ipoden och mobiltelefonen på loppis för att vid huvudförhandlingen ändra sin version och säga att han hittade sakerna på marken strax innan han greps.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro