ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UTR gruvjobb

Stockholm Patrick Ekstrand · 22 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hoppet är snart ute för att återfinna någon av de gruvarbetare som stängdes in på 1 000 meters djup i samband med en metangasexplosion i en polsk kolgruva i tisdags. I går tvingades räddningsoperationen avbrytas när gasnivån blev farligt hög. Sex kroppar har hittats och 17 av gruvarbetarna saknades ännu i går kväll. Stämningen var upprörd bland arbetarna vid Halembagruvan. – De skickades in i döden. Cheferna skickade ner dem trots att metangashalten var för hög. De var bara giriga och ville att gruvarbetarna skulle hämta upp utrustning, skrek en gruvarbetare. Utrustningen som de nu instängda gruvarbetarna skulle hämta upp lämnades kvar när schaktet stängdes i mars var värd 23 miljoner dollar. Schaktet stängdes på grund av höga halter av metan, en lättantändlig gas som kan explodera av minsta gnista – gnistor som kan uppstå på grund av oförsiktighet och enkla misstag. Samtidigt visar det sig att de gruvarbetare som skickades ner var unga och oerfarna, vilket skulle kunna förklara olyckan. Bolaget som äger gruvan hade hyrt in dem från ett utomstående företag, eftersom det skulle bli billigare. De hade inget fullgott försäkringsskydd, men myndigheterna har lovat att se till att deras anhöriga får kompensation. Samtidigt fortsatte arbetet som vanligt i andra schakt. – Jobbet ger en kalla kårar, sa en gruvarbetare. – Om det smäller så har man inte en chans.

DANIEL DENISIUK (BILDBYLINE FINNS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)/METRO POLEN

***** FAKTARUTA ***** Olyckan är den andra att drabba det lilla gruvsamhället Ruda Slaska på bara fyra månader. I juli dödades fyra arbetare när ett schakt rasade i en annan gruva. 1990 omkom 19 gruvarbetare vid en gasexplosion i samma gruva. KÄLLA: TT

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro