ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UTR Katastrofbistånd för miljarder försnillades

Stockholm Patrick Ekstrand · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Katastrofbistånd för i storleksordningen en miljard dollar – omkring 7 miljarder kronor – gick till bedragare efter att stormarna Katrina och Rita drog fram över USA.

En del av pengarna gick till porrfilmer, juveler och semesterresor i stället för akuta omkostnader efter naturkatastrofen.

Siffran kommer från Government Accountability Office, USA:s motsvarighet till Riksrevisionen, som på onsdagen lade fram en rapport för kongressen.

Enligt GAO:s rapport betalades katastrofberedskapsmyndigheten Fema ut mellan 600 miljoner och 1,4 miljarder dollar ut på felaktiga eller falska grunder.

Ett av exemplen som GAO tar upp handlar om en man som fick 6 000 dollar som skulle gå till att återställa hans fastighet, men granskningen visar att tomten stod tom. Ett annat exempel handlar om ett fall där det senare uppdagades att den uppgivna adressen i själva verket var en kyrkogård.

Folk som felaktigt uppgivit att de blivit av med hus och hem fick ta in på hotell på statens bekostnad – en del av dem var fängelsekunder när de påstod sig vara hemlösa.

Efter att Katrina drog fram över Louisiana delade Fema även ut 750 kreditkort till folk som förlorat allt i samband med naturkatastrofen, en del av dessa kreditkort användes enligt GAO för att betala semesterresor till Hawaii, smycken och porrfilmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro