ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UTR Tunnelbaneolycka i Spanien HUVUDTEXT

Stockholm Patrick Ekstrand · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Minst 37 personer omkom när ett tunnelbanetåg spårade ur i den spanska staden Valencia i går eftermiddag. Två vagnar välte och mer än tjugo personer skadades allvarligt, bland andra en gravid kvinna som timmarna efter olyckan uppgavs ha livshotande skador.

Myndigheterna uteslöt att det skulle vara ett attentat och uppgav i går att olyckan – som är den värsta i sitt slag i Spaniens historia – kan ha orsakats för hög hastighet och ett hjul som gick sönder när tåget var på väg mellan stationerna Plaza de España och Jesús.

Myndigheterna kände inte till olyckan förrän en av passagerarna strax efter klockan 13 larmade räddningstjänsten med hjälp av sin mobiltelefon. Omkring 250 poliser och drygt tjugo arbetslag från stadens räddningstjänst skickades till platsen och arbetade i timmar för att få ut instängda passagerare från tåget. 150 personer kunde ta sig ut oskadda och polisen stängde av hela området kring olycksplatsen.

Ett fältsjukhus upprättades också i anslutning till olycksplatsen, liksom ett kriscenter för anhöriga till olycksoffren.

Valencia befinner sig i ett chocktillstånd efter olyckan och Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero avbröt omedelbart sitt statsbesök i Indien och flög tillbaka till Spanien i går kväll.

Olyckan inträffade på linje 1 som är den äldsta linjen i Valencias tunnelbanesystem som invigdes i slutet av 1980-talet. Resenärerna klagar ofta över bristen på underhåll, gamla tågsätt och det finns många som inte tror på den officiella förklaringen att olyckan inträffade eftersom föraren körde för fort.

För knappt tio månader sedan inträffade en annan allvarlig olycka på samma linje. Den gången omkom ingen, men drygt 30 personer skadades.

Gårdagens tragedi inträffade bara fyra dagar innan påven, Benedictus XVI, ska besöka Valencia för ett internationellt katolskt evenemang, det Femte internationella familjemötet, som väntas locka hundratusentals besökare.

Enligt UD fanns i går inga uppgifter om svenskar bland de dödade eller skadade.

MARIA-LUISA ROSELLÓ CHEFREDAKTÖR, METRO SPANIEN

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro