ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredare: Avskaffa preskriptionstiden för svåra brott

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det föreslår hovrättsrådet Petra Lundh som utrett frågan. På tisdagen lämnade hon sitt förslag till justitieminister Beatrice Ask. I det föreslår hon också att preskriptionstiden för könsstympning ändras och ska börja räknas först från den dag då den drabbade kvinnan fyller 18 år.

I dag går en mördare fri efter 25 år om brottet inte klarats upp. Med dagens DNA-teknik har möjligheterna att långt efter brottet fälla en gärningsman dock ökat drastiskt. Att en mördare strax efter 25-årsgränsen skulle kunna förbli ostraffad även om bevismöjligheter finns anser Petra Lundh är djupt stötande och föreslår därför att preskriptionstiden avskaffas.

I de flesta andra europeiska länder finns också möjligheten att livet ut jaga, utreda, åtala, rannsaka och döma en krigsförbrytare. Så är det inte i Sverige. Men eftersom vi numera skrivit under Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen så måste Sverige ändra sin lag, vilket utredaren föreslår regeringen.

Könsstympning har en preskriptionstid på tio år. Men erfarenheterna visar att brottet, som oftast begås mot små flickor, inte upptäcks förrän långt senare, kanske i de övre tonåren. Då kan det vara för sent för åtal. Det är motivet till att Lundh vill att preskriptionstiden för könsstympning börjas räknas först från offrets 18-årsdag.

Förslagen ska inte gälla retroaktivt, det vill säga mord och andra grova brott som redan begåtts ska ha den nu gällande preskriptionstiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro