ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredare vill lägga havsmiljöinstitut i Göteborg

Stockholm TT · 20 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige behöver ett nytt nationellt havsmiljöinstitut och det bör placeras i Göteborg, anser Göran Enander, som för regeringen utrett frågan. Han lämnar sitt förslag till regeringen, men beskriver det också i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Det finns redan tre regionala centrum i Sverige för havsmiljöfrågorna, och de vill Enander avveckla i sin nuvarande form. De ska istället, tillsammans med en ny, fjärde enhet i Kalmar, inordnas i havsmiljöinstitutet i Göteborg och via det få en sammanhållen ledning.

Havsforskningen vid de tre anläggningarna i Umeå, Stockholm och Göteborg har gett ökade kunskaper om miljön, men det har inte funnits några krav på samordning och det är en brist, anser Enander. Han vill att ett nytt nationellt institut i Göteborg ska svara för analyser och faktaunderlag som kan ligga till grund för politiska beslut.

Det ska bli, hoppas han, en tankesmedja för havsmiljöfrågor.

Placeringen var ett val mellan Stockholm och Göteborg och Enander fastnade för det sistnämnda, eftersom Göteborgs universitet visat stort intresse.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro