ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredaren om straffrabatten för unga: De flesta begår bara enstaka brott

Annica Ögren · 8 Dec 2018
Uppdaterad 8 Dec 2018
Bilden till vänster visar hur en man grips misstänkt för att ha skjutit ihjäl en annan man under biljakt i Bromma, i november 2017.

Bilden till vänster visar hur en man grips misstänkt för att ha skjutit ihjäl en annan man under biljakt i Bromma, i november 2017. Foto: SÄNNÅS PER-OLOF / Aftonbladet / IBL Bildbyrå/ Janerik Henriksson/TT


Regeringen vill avskaffa straffrabatten för unga och om två veckor ska utredningen presenteras. Men Petra Lundh, som leder utredningen, tror inte att brottsligheten bland unga kommer att påverkas av det nya förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Personer som är under 21 år gamla och begår brott får i dag en straffrabatt som är olika stor beroende på ålder och när brottet begås.

Om cirka två veckor presenteras regeringens utredning som ska lägga förslag om att ta bort rabatten för unga.

Tvivlar om det kommer ge resultat

Men riksåklagaren Petra Lundh, som leder utredningen, tvivlar på att det nya förslaget kommer uppnå någon effekt på brottsligheten, rapporterar SR Ekot.

– Det är många ungdomar som begår brott. Åldern 18-20 år är den mest brottsaktiva åldern. Men de allra flesta begår faktiskt bara något enstaka brott och efter det rättar de in sig i ledet, säger hon till SR Ekot, och fortsätter:

– Så finns det ett litet fåtal som begår väldigt många brott. Då är jag inte säker på att det hjälper att låsa in dem.

Regerings motiv för att avskaffa straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år är framförallt den organiserade brottsligheten i gängmiljö, som både kryper ner i åldrarna och har blivit allt grövre, som Metro rapporterat om tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro