ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredaren: Stäng krogarna tidigare

Fabian Bengtsson · 10 Nov 2011
Uppdaterad 10 Nov 2011
Göteborgskrogarna kan få kortare öppettider.

Göteborgskrogarna kan få kortare öppettider. Foto: Scanpix


Stäng alla Göteborgskrogar kl 02 – eller ännu hellre 01. Det föreslår nu kommunens utredare.

klar

Artikellänk är kopierad

Genom att stänga Göteborgs krogar så tidigt som bara en timme efter midnatt skulle bråk och våld minska rejält. Det menar nu hälsoforskaren Fredrik Spak, som på kommunstyrelsens uppdrag utrett frågan om tidigare stängning för stans uteställen. I går presenterade han sitt något kontroversiella förslag för politikerna.

– Om man vill minska våldet är det effektivaste sättet att stänga tidigare och man skulle kunna minska våldet med 30 procent genom att stänga klockan två, säger Fredrik Spak.

Att helt sluta ge tillstånd för alkoholservering till klockan 05, ett tillstånd som i dag innehas av 15 Göteborgskrogar samtliga i centrala stan, skulle innebära att Göteborg blir den första storstaden i landet utan krogar som har öppet till 05.

V och MP har länge varit positiva till mer restriktiva utskänkningstillstånd och fått medhåll av polisen.

– Ju längre folk dricker,  desto oroligare blir det och det finns uppenbara ordnings- och säkerhetsrisker när det är så många serveringar på en så liten geografisk yta som Avenyn, säger Lennart Ronnebro på polisen.

M och FP har varit negativa till kortade serveringstider medan KD ställt sig positiva till förslaget. När frågan nu ska upp till beslut kommer det i slutändan att handla om hur S ställer sig i frågan. Vid en rundringning som Metro gjort till samtliga partiers företrädare i KS visar att S är försiktigt positiva till förändring.

Frågan skickas nu ut på remiss. De krogar som i dag har serveringstillstånd till klockan fem behåller det oavsett fram till årsskiftet 2012/2013.

klar

Artikellänk är kopierad

Fabian Bengtsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro