ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredning återupptas mot stjärnkirurg – alla turer i Macchiarini-skandalen

Valerie Kaspersen · 11 Dec 2018
Uppdaterad 11 Dec 2018
De senaste åren har det hänt mycket i Macchiarini-skandalen.

De senaste åren har det hänt mycket i Macchiarini-skandalen. Foto: IBL.


Den omtalade kirurgen Paolo Macchiarini är återigen brottsmisstänkt. Metro reder ut vad som har hänt i Macchiarini-skandalen.

klar

Artikellänk är kopierad

MacchiariniUnder tisdagen meddelade överåklagare Mikael Björk att han återupptar delar av utredningen mot . Kirurgen står nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada.

2011 – 2013

Efter att året innan ha rekryterats som gästprofessor på Karolinska institutet i Stockholm genomför Paolo Macchiarini tre transplantationer med konstgjorda luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Fem andra transplantationer utförs i bland annat USA och Ryssland.

2013 visar det sig att sex av åtta patienter har dött. Till följd av detta får Macchiarini operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.

2014

Fyra läkare på Karolinska anmäler Macchiarini till Karolinska institutets rektor. Kirurgen ska ha förvanskat operationsresultaten i flera vetenskapliga artiklar. En belgisk forskare anmäler även kirurgens artikel i tidskriften Lancet. Samma år inleds en utredning av Karolinska institutet.

2015

SVT:s Uppdrag granskning sänder ett reportage där det framkommer att Macchiarini misstänks för forskningsfusk.

Den externa utredaren Bengt Gerdin, professor emeritus i intensiv- och brännskadevård, redovisar flera fall av oredlighet i Macchiarinis artiklar. Samma år frias dock kirurgen från misstankarna om forskningsfusk av Karolinska institutets rektor. Macchiarinis forskartjänst förlängs.

2016

I början av 2016 tillsätter Karolinska sjukhuset en egen utredning, ledningen motsätter sig KS utredning och meddelar att det ska tillsättas en extern utredning. Den 4 februari meddelar KI:s rektor att Macchiarini anställning inte förlängs.

Under februari pågår en brottsutredning mot Macchiarini som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

KI:s rektor avgår i februari och tidigt i mars meddelar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, att delar av KI:s styrelse ska bytas ut. Senare under mars får Macchiarini sparken.

Under hösten avgår KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg. Universitetskansler Harriet Wallberg får sparken.

Den 9 september meddelar Centrala etikprövningsnämnden att Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk.

2017

Den sista överlevande av de patienter Macchiarini opererade in de konstgjorda struparna i avlider och Kazanuniversitetet i Ryssland avslutar sitt samarbete med Macchiarini.

I oktober frias kirurgen från alla misstankar om vållande till annans död och förundersökningen läggs ner, men beslutet granskas på nytt i december.

2018

Macchiarini åtalsanmäls av Länsstyrelsen i Stockholm. Det finns misstankar om att han hållit råttor vid liv under orimligt lång tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro