ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredning: Broar mellan broar kan rädda liv

Johan Mårtensson · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013
I januari i år inträffade en olycka på Tranarpsbron utanför Klippan.

I januari i år inträffade en olycka på Tranarpsbron utanför Klippan. Foto: TT Bild


Bygg broar mellan broar för att underlätta räddningsarbetet vid trafikolyckor. Det vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som utrett masskrocken på Tranarpsbron utanför Helsingborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Bild
Foto: TT Bild

Sammanlagt 40 lastbilar och 44 personbilar var inblandade i masskrocken vid Tranarpsbron den 15 januari i år. Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utrett hur man skulle kunna effektivisera räddningsarbetet om en liknande olycka inträffar igen.

– Det här var en av de största trafikolyckorna som skett i Sverige och räddningsinsatsen pågick i cirka fem timmar. Därför har det varit viktigt att utreda hanteringen av olyckan för att kunna dra lärdomar inför framtiden, säger Marianne Stålheim på MSB.

En person omkom och ett 40-tal skadades vid masskrocken. Brons geografiska utformning med helt separerade vägbanor skapade problem med bland annat förflyttning av räddningspersonal och utrustning. För att underlätta vid eventuella evakueringar i framtiden vill MSB nu bygga små broar mellan de parallella broar som Tranarpsbron utgör.

– Som det är nu kan utryckningsfordon inte enkelt flyttas mellan de olika vägbanorna. Man skulle behöva broförbindelse mellan broarna, på samma sätt som att tunnlar har nödutgångar med jämna mellanrum och att man kan gå ner i diket vid en vanlig väg, säger Marianne Stålheim.

Även på andra håll i landet skulle förbindelser mellan broar underlätta räddningsarbetet vid eventuella olyckor.

– Man ser att det har blivit de här konsekvenserna på Tranarpsbron, och det kunna hända på fler ställen i landet, säger Marianne Stålheim.

LÄS MER

►Halkan räddade liv vid masskrocken

►Två personbilar kan ha orsakat historiens största masskrock

►Chauffören dödades framför ögonen på sin son

►Insatsledaren om masskrocken: Fullständigt kaos

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro