ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredning: Gör Malmös svartklubbar till vita

TT · 3 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svartklubbar kan vara kulturella arenor, enligt en utredning i Malmö. Utredarna vill ge klubbarna chansen till alkoholtillstånd och kommunalt stöd.

"Mycket kulturverksamhet försiggår på kvällar och är av tradition sammanknuten med sociala aktiviteter som alkoholkonsumtion", står det i utredningen om spontankultur som kulturnämnden i Malmö tillsatt.

Enligt utredarna kan strikta regler för alkoholtillstånd hämma kulturlivet. De föreslår att kommunen aktivt tar kontakt med svartklubbarna för att leta kandidater till alkoholtillstånd.

Men kopplingen mellan kultur och alkohol får inget gehör hos kulturnämndens ordförande, socialdemokraten Carina Nilsson.– Det känns lite gammaldags, här var vi ju ute efter något nytt. Att lyssna på musik eller dansa är ju berusning i sig, säger hon till TT.

Än mer negativ är nämndens vice ordförande, moderaten Sten Lindhe.– Vi är för en mer generös tillståndsgivning, men det här förslaget går ju ut på att uppmuntra kriminalitet, säger han till Sydsvenskan.

Håkan Gustafsson vid Malmöpolisen leder det myndighetssamarbete som inneburit att nio svartklubbar i Malmö kunnat stängas de senaste två åren.– Förutom brott mot alkohollagen har vi där sett illegalt spel och narkotikabrott, funnit stöldgods och folk som varit efterlysta. Det är miljöer som vissa kriminella dras till, säger han.Gustafsson berättar att några svartklubbar drivits av föreningar, ibland som en täckmantel, ibland genom att föreningens ansvariga inte tagit reda på eller brytt sig om reglerna för alkoholservering.

Även om Carina Nilsson tar avstånd från förslaget om svartklubbarna, så sänker hon inte hela utredningen. Hon välkomnar betoningen av kulturen som tillväxtfaktor och att invånarna inte bara ses som konsumenter, utan också som producenter av kultur.

Men hon ser mörkt på möjligheten för Malmös majoritet S—V—MP att få med sig de borgerliga på fler satsningar på spontankulturen.– Jag tror att de är fast i de gamla formerna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro