ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredning läggs ned mot misstänkt gängkriminella

Tobias Andersson Åkerblom · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

I oktober greps flera personer vid ett tillslag mot en lägenhet på Hisingen, efter polisens punktbevakning av misstänkt gängkriminella. Nu avskrivs tre av fem från utredningen. Samtidigt dömdes fyra män i går för grova vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Natten till den 9 oktober slog polisen till mot en lägenhet. Den var knuten till en person som åklagaren tror var målet för en av de många skottlossningarna i Göteborg förra året. I lägenheten hittades ett kilo cannabis, dopningsmedel och ett skjutvapen. Personen misstänktes ha sålt narkotika och flera andra anhölls i samband med tillslaget. Sammanlagt fem personer har sedan dess varit misstänkta för narkotikabrott, dopningsbrott och vapenbrott. Men igår lade åklagaren ned förundersökningen mot tre av dem – det finns inte bevis nog för att knyta dem till brott.

– De personerna är inte knutna till lägenheten och bor inte i lägenheten, de var tillfälligtvis i lägenheten, säger åklagaren Maria Sterup.

Utredningen fortsätter mot en man och en kvinna, och åtal väntas under våren. Enligt länskriminalens chef Sven Alhbin stör tillslagen kriminaliteten även när de inte leder till åtal.

– Där och då stör det ju, definitivt. De personerna är inte med och de vapen de har haft är inte med i ruljansen, säger han.

Men han menar att insatsen där polisen punktbevakar misstänkt gängkriminella även har försvagat gängen. Som exempel tar han upp fyra män som i går dömdes till fängelse för grova vapenbrott efter ett tillslag i närheten av Odinsplatsen i höstas.

– Att vi ständigt ligger på dem och har fokus på dem, det innebär inte att konflikterna är borta för gott, så pass klarsynta är vi, men vi jobbar med problematiken hela tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro