ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredning om slavauktion” har lagts ner

Evelina Olsson · 28 Okt 2011
Uppdaterad 28 Okt 2011
Det var Jallow Momodou som polisanmälde ”slavauktionen” i Lund. Det var också han som förekom på affischerna som klistrades upp i Lund.

Det var Jallow Momodou som polisanmälde ”slavauktionen” i Lund. Det var också han som förekom på affischerna som klistrades upp i Lund. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Inte olagligt att anordna slavauktion”. Men konstnären Dan Parks affischer kan strida mot lagen. Åtalas för hets mot folkgrupp och förtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Utredningen om den så kallade slavauktionen på Hallands nation i Lund har lagts ner av åklagaren. – Hade slavauktionen hållits på allmän plats hade det definitivt blivit en annan utgång, men det här var en maskerad, säger åklagaren Mathias Larsson. Slavauktionen, som hölls på en fest med djungeltema, gick ut på att några studenter utklädda till slavar auktionerades ut till andra festdeltagare. – Man kan ju fråga sig var kopplingen mellan en djungelfest och en slavauktion finns, men efter de förhör som hållits med personer som var på plats har vi fått klarhet i ärendet. För att det ska vara ett brott måste det funnits andra avsikter, säger Mathias Larsson. Samtidigt åtalas konstnären Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp för affischerna han klistrade upp ”som kommentar” till det inträffade. Affischerna föreställde Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund i bojor med texten ”Vår negerslav är bortsprungen” och klistrades upp på el­skåp i centrala Lund. – Jag tycker att det hela är en storm i ett vattenglas och jag ångrar absolut inte att jag gjorde det. Jag gör affischer om olika aktuella saker, säger Dan Park och tillägger att han ”kör på som vanligt” med sin konst.

”Jag är väldigt besviken”

– Det är en förolämpning att detta inte anses bryta mot svensk lag. Jag är väldigt besviken. Så kommenterar Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund det faktum att förundersökningen mot studenterna läggs ner. Det var han som anmälde slavauktionen på Hallands nation i april i år. Det var också han som utsattes för de rasistiska affischer som konstnären Dan Park satte upp på elskåp i Lund. – Jag tycker att det är en självklarhet att den där människan ska åtalas, säger Jallow Momodou.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro