ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredningar bortprioriteras på grund av gängvåldet

Madeleine Korneliusson · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013
Utredningar bortprioriteras på grund av gängvåldet ”Anna” har anmält att hon utsatts för ett våldtäktsförsök, men polisen säger att de är underbemannade ”och inte har tid”.

Utredningar bortprioriteras på grund av gängvåldet ”Anna” har anmält att hon utsatts för ett våldtäktsförsök, men polisen säger att de är underbemannade ”och inte har tid”. Foto: Lena Garnold


När polisen storsatsar på gängvåldet får andra brottsutredningar stryka på foten. Vissa saker måste vi helt enkelt prioritera bort,” säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen. Utredningstiden för misshandel har ökat med 50 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills i år har 56 skjutningar skett i Göteborgsområdet – den senaste för en vecka sedan i Hjällbo.

I snart tre månader har arbetet mot gängvåldet varit högsta prioritet för polisen, men i samband med det så måste andra utredningar vänta. Under tiden som den särskilda insatsen mot gängvåldet har pågått har snittutredningstiden för misshandelsbrott i Storgöteborg ökat från 67 dagar förra året, till 94 dagar i år.

Enligt polisen själva är det dock oklart vad exakt det är som statistiken visar.

– En del av ökningen beror säkert på den särskilda insatsen men i hur stor omfattning vet vi inte. Det är ännu lite för tidigt att säga hur omprioriteringarna har påverkat verksamheten, säger Thomas Peterson, verksamhetscontroller på polisen i Göteborg.

Även Sven Alhbin, chefen för länskriminalpolisen i Västra Götaland tycker att man ska vara försiktig när man tolkar statistiken.

– Det styrs av så mycket längre processer. Det är längre dalar och våghöjder, så det är inte säkert att en period på några månader ger ett rättvist utfall av det, säger han.

Att andra utredningar prioriteras bort som en följd av arbetet mot gängkriminaliteten är dock ingen hemlighet.

– Den särskilda insatsen påverkar allt övrigt arbete. Det här är en extremsituation och när vi flyttar folk från sina polisområden så påverkas deras verksamhet. Det handlar om prioriteringar och i detta fallet så bedömer vi att det här är så pass viktigt. Det finns inget val, säger Sven Alhbin.

De polisutredningar som främst får stryka på foten är de som polisen själva jobbat fram, menar Alhbin.

– Som grova narkotikabrott och arbetet mot trafficking. Sådana saker får oftast ligga till sig.

Vad kan konsekvenserna bli av att vänta med utredningar?

– Med alla bortprioriteringar uppstår risker för ett sämre resultat än om vi skulle ta det på färsk gärning. I en idealvärld hinner man jobba med allt och göra färdigt allt så fort som möjligt, men den världen har vi inte.

►Läs mer: Här är de tio misstänkta för grova misshandeln

►Läs mer: Saknad man var misstänkt för dubbelmord

”Han slog mitt huvud mot en sten”

Det var i augusti i år som Anna, 34, attackerades under en utomhusfest i Göteborg.

Hon hade gått upp i skogen för att kissa när gärningsmannen, en annan deltagare på festen, hoppade på henne.

– Han slog mitt huvud mot en sten och vi hamnade på marken och brottades. Han drog av mig trosorna och jag skrek så högt jag kunde. När mina kompisar kom springande såg de hur han låg över mig med kalsongerna neddragna och höll ett rep över halsen på mig, berättar Anna.

Innan polis och ambulans hann fram så försvann gärningsmannen från platsen.

– När jag ringde till polisen två veckor senare för att kolla hur det gick och om de hade hört vittnena så fick jag svaret ”Vilka vittnen?”. De hade inte ens tagit deras uppgifter, så jag fick ge polisen deras nummer.

Men trots att Anna vet vad gärningsmannen heter och i vilken stadsdel han bor, har varken han eller vittnena hörts av polisen ännu. Enligt Anna ska handläggaren hos polisen ha sagt att de är underbemannade och inte har tid.

– Tydligen ska de höra vittnena först och sedan ta in honom, men min kompis har börjat glömma hur han ser ut och de har inte ens pratat med henne än, säger Anna.

– Det känns för djävligt att det inte händer någonting.

Enligt chefen för länskriminalpolisen, Sven Alhbin, är det inte omöjligt att dröjsmålet kan vara en effekt av den senaste tidens omprioriteringar.

– Det är möjligt. Det kan vara det, men det kan också bero på andra orsaker, säger han. 

Fotnot: Anna heter egentligen något annat

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro