ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredningar bortprioriteras på grund av gängvåldet

Madeleine Korneliusson · 26 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

När polisen storsatsar på gängvåldet får andra brottsutredningar stryka på foten. – Vissa saker måste vi helt enkelt prioritera bort, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen. Utredningstiden för misshandel har ökat med femtio procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills i år har 56 skjutningar skett i Göteborgsområdet – den senaste för en vecka sedan i Hjällbo.

I snart tre månader har arbetet mot gängvåldet varit högsta prioritet för polisen, men i samband med det så måste andra utredningar vänta.

Under tiden som den särskilda insatsen mot gängvåldet har pågått har snittutredningstiden för misshandelsbrott i Storgöteborg ökat från 67 dagar förra året, till 94 dagar i år.

Enligt polisen själva är det dock oklart vad exakt det är som statistiken visar.

– En del av ökningen beror säkert på den särskilda insatsen men i hur stor omfattning vet vi inte. Det är ännu lite för tidigt att säga hur omprioriteringarna har påverkat verksamheten, säger Thomas Peterson, verksamhetscontroller på polisen i Göteborg.

Även Sven Alhbin, chefen för länskriminalpolisen i Västra Götaland tycker att man ska vara försiktig när man tolkar statistiken.

– Det styrs av så mycket längre processer. Det är längre dalar och våghöjder, så det är inte säkert att en period på några månader ger ett rättvist utfall av det, säger han.

Att andra utredningar prioriteras bort som en följd av arbetet mot gängkriminaliteten är dock ingen hemlighet.

– Den särskilda insatsen påverkar allt övrigt arbete. Det här är en extremsituation och när vi flyttar folk från sina polisområden så påverkas deras verksamhet. Det handlar om prioriteringar och i detta fallet så bedömer vi att det här är så pass viktigt. Det finns inget val, säger Sven Alhbin.

De polisutredningar som främst får stryka på foten är de som polisen själva jobbat fram, menar Alhbin.

– Som grova narkotikabrott och arbetet mot trafficking. Sådana saker får oftast ligga till sig.

Vad kan konsekvenserna bli av att vänta med utredningar?

– Med alla bortprioriteringar uppstår risker för ett sämre resultat än om vi skulle ta det på färsk gärning. I en idealvärld hinner man jobba med allt och göra färdigt allt så fort som möjligt, men den världen har vi inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro