ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utredningen av dödsskjutningen i Husby återupptas

metro · 25 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013
Den 69-årige mannen sköts till döds av polisen i Husby. Det har beskrivits som en av orsakerna bakom kravallerna i norra Stockholm. 

Den 69-årige mannen sköts till döds av polisen i Husby. Det har beskrivits som en av orsakerna bakom kravallerna i norra Stockholm.  Foto: TT Bild


Förundersökningen kring det så kallade Husby-ärendet, där en 69-årig man sköts till döds av polisen, återupptas, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt vice överåklagaren Bengt Åsbäck vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum ska förundersökningen förutom misstanke om vållande till annans död även omfatta misstanke om tjänstefel.

Det var den 13 maj i år som en 69-årig man sköts till döds i samband med en polisinsats i Husby.

En förundersökning avseende misstanke om vållande till annans död inleddes vid riksenehten vid polismål, men den 7 augusti beslutades att utredningen skulle läggas ned med motiveringen "att det inte längre fanns anledning att tro att brott begåtts".

Enligt beslutet hade det dödande skottet avlossats i nödvärn.

Efter att en begäran om överprövning lämnats in har ärnedet på nytt gåtts igenom och nu har överåkalgare Bengt Åsbäck beslutat att återuppta förundersökningen och att ytterligare utrednginesåtgärder ska vidtas, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt Åklagarmyndigheten finns det i nuvarnde utrednignsmaterialet inte tillräckligt underlag för att ta ställning till om brotet kan styrkas. " skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmedelande.Det finns alltjämt anledning att anta att den polisman som skjutit målsäganden har gjort sig skyldig till brott, men också att andra polismän kan ha begått brott",

Efter beskedet i augusti att åklagaren lagt ner förundersökningen mot den polis som sköt skrev polisen Martin Marmgren, som själv var med under delar av insatsen, ett mycket kritiskt blogginlägg om hur ärendet hanterats. "Jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör", skrev han bland annat om det faktum att flera beväpnade poliser inte kunde hantera en 69-åring med kniv bättre. Dödsskjutningen väckte också stor uppmärksamhet initialt, bland annat för att vissa ansåg att polisen medvetet gått ut med felaktig information om att den skjutne förts till sjukhus och avlidit där, när han i själva verket hade dött i lägenheten. När det en vecka senare utbröt oroligheter i Stockholmsförorten, med stenkastning och bränder, fanns det de som hävdade att det var upprördheten med dödsskjutningen som låg bakom.

LÄS MER
Polisen: Han hade en machete
LÄS MER
Upplopp i Husby i natt
LÄS MER
Polisens knarkinsats kan ha bidragit till upploppen
LÄS MER
Polisens handbok kunde stoppat upplopp i Husby
LÄS MER
Facebooksida till stöd för polisen i Husby fylls av rasism
LÄS MER
Safia i Husby: "Kom hit, Reinfeldt"
klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro