ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utrikes - "Death in the Deep Freeze"

Stockholm Christofer Ahlqvist · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För första gången någonsin i historien ska en människa frysas ner i tv. Det är engelska Channel Five som ska visa dokumentären ”Death in the Deep Freeze” där tittaren får följa Anita Riskin från USA som avled i cancer i mars. I dokumentären får man följa henne i livet – och som död när hon fryses ner. Amerikanskans förhoppning är att hon i framtiden ska kunna bli väckt till liv. – Trots att hon var döende och svag så var hon ganska glad, säger Dan Buckley, producentassistent på Zig Zag som producerade dokumentären. – Att hon hade bestämt sig för att frysas ner gav henne ett hopp på ett sätt som andra människor som ska dö inte har. Det gjorde det lättare för henne att leva med sin obotliga sjukdom. Kryonik, som nedfrysningstekniken kallas, möts med skepsis från många forskare men i dag finns omkring 150 personer nerfrysta i väntan på att forskningen ska komma ifatt döden. Att hållas nerfryst är däremot inte gratis – från några hundratusen kronor till över miljonen får man betala för denna iskalla service. Än så länge har inget svenskt bolag köpt dokumentären ”Death in the Deep Freeze”, men enligt det nederländska bolaget som sitter på rättigheterna försöker de sälja det i Sverige. Christofer Ahlqvist

Kryonik Om en kropp ska bevaras enligt kryonikmetoden ska den frysas ner så fort som möjligt efter dödsögonblicken. Kropparna hålls sedan nedfrysta i flytande kväve vid - 196 grader. I USA finns några kliniker där människor fryses ner. Att frysa ner hela kroppen kostar mellan 220 000 kronor till över miljonen beroende på kliniken. Det är också möjligt att bara frysa ner hjärnan, vilket är lite billigare. Även husdjur kan frysas ner för framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Christofer Ahlqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro