ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utrotningshotad ål säljs fortfarande av butiker

Tobias Berg · 22 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012
– Efterfrågan har gått ner men de flesta äldre vill fortfarande ha ål på julbordet, säger Lars Bergkvist. 

– Efterfrågan har gått ner men de flesta äldre vill fortfarande ha ål på julbordet, säger Lars Bergkvist.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Den utrotningshotade ålen bojkottas nu av de flesta matbutiker i Malmö. Men fortfarande går andra mot strömmen och säljer den rödlistade delikatessen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Efterfrågan har gått ner men de flesta äldre vill fortfarande ha ål på julbordet, säger Lars Bergkvist som under julhandeln driver en fiskebod på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Han tycker att så länge fiskekvoterna för ålen följs, borde både fiske och försäljning kunna fortsätta.

Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace, är dock kritisk till att det över huvud taget finns kvoter på ålfiske eftersom arten är så nära utrotning.

– Anledningen till att det finns en kvot är att politikerna har lagt sig platt för fiskelobbyn, säger Jan Isakson. 

Enligt en rundringning som Metro gjort avstår också de stora mataffärerna i Malmö från att sälja den hotade fisken, trots att efterfrågan finns kvar.

– Vi har inte sålt ål på flera år. Den är rödlistad och det vill vi inte sälja för vårt samvetes skull, säger Daniel Johansson, fiskansvarig på Ica Maxi i Limhamn.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro