ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utslagen på språkresa

Ulrica Widsell · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
En vanlig kväll på bargatan i St Julians på Malta: en tjej i 16-årsåldern är redlöst berusad. Här festar de svenska språkreseungdomarna. 

En vanlig kväll på bargatan i St Julians på Malta: en tjej i 16-årsåldern är redlöst berusad. Här festar de svenska språkreseungdomarna.  Foto: SVT


16-åringar redlösa efter fyllefester

klar

Artikellänk är kopierad

SVT:s reportrar träffade på många fulla unga svenskar.
SVT:s reportrar träffade på många fulla unga svenskar.Foto: SVT

Språkreseföretaget lovade nolltolerans mot alkohol. I kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT visas resultatet: utslagna barn och fyllefester.Trots tidigare hård kritik och löften om nolltolerans mot alkohol är språkreseföretaget EF:s resor det fortfarande festande, spritdrinkar och party som gäller för många tonåringar på resorna. SVT:s ”Uppdrag granskning” har själva varit på plats på en av EF:s spåkreseorter, St Julians på Malta.

– Där kryllar det av fulla ungdomar och många av dem är EF:s ungdomar. De festar och det dricks. De flesta är i 15–16-årsåldern. EF säger att de har full kontroll, men det var fullt ös, säger ”Uppdrag gransknings” reporter Marléne Dahlin.

Varje år reser hundratusentals ungdomar från hela världen med svenska EF och  svenska föräldrar betalar miljontals kronor varje år för språkutbildningen.EF framhåller att de har nolltolerans mot alkohol och att föräldrar ska känna sig trygga med att de har kontroll över vad som händer.

Marléne Dahlin frågar ett gäng 15–16-åriga killar om de är där för att lära sig engelska eller för att festa.– Festa! Ha kul och festa. – Det är ingen som beställer en öl eller ett glas vin. Alla är här för att supa sig fulla, berättar en annan EF-elev.Eleverna bor på gångavstånd från barerna.– Varför väljer man att placera språkresan mitt i den här partyhålan på Malta? Hur ska ungdomarna kunna värja sig mot det här? säger Marléne Dahlin.

Ungdomar som missköter sig ska skickas hem, men det händer sällan. En tidigare EF-ledare säger i programmet att om de skulle skicka hem alla som dricker skulle det inte bli många kvar.

EF: Vi har nolltolerans

Språkresearrangören EF hävdar att de har klara regler mot alkohol. Ungdomar som dricker väljer att bryta mot reglerna, menar EF.

– Det är nolltolerans. Det är inte tillåtet att dricka alkohol på våra resor. Det är vi väldigt tydliga med. Dricker man och blir påkommen riskerar man att bli hemskickad. Tyvärr finns det en minoritet som väljer att bryta mot de här reglerna, säger Charlotta Lindahl på EF i Stockholm.

Varför har ni språkresor på ett ställe som St Julians där många lockas att dricka?– Vi är medvetna om problemet och därför ordnar vi mycket aktiviteter utanför skolan. Anläggningen är jättebra och ligger nära stranden, nära skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro