ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utspel om tiggeriförbud en testballong” enligt analytiker

Anders Göransson · 13 Aug 2014
Uppdaterad 13 Aug 2014
Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) får kritik – även från partiledningen, efter sin debattartikel om tiggeriet.

Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) får kritik – även från partiledningen, efter sin debattartikel om tiggeriet. Foto: TT


Den M-riksdagskvinna som föreslog förbud mot tiggeri har inte stöd av partiledningen. Men utspelet kan ändå ses som en flirt riktad till SD-väljare. Det ser ut som en typisk testballong,” säger Stina Morian, politisk analytiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Stina Morian, politisk analytiker
Stina Morian, politisk analytikerFoto: Frida Johansson Metso

Det är Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna från Göteborg, som kommer med det kontroversiella förslaget om tiggeriförbud. I en debattartikel i DN uttrycker hon oro över tiggeriets utbredning, som hon menar får många svenskar att må dåligt. Hon hävdar också att det innebär en risk för att tiggarnas ekonomiska situation permanentas.

Kritik kommer från flera håll och även den moderata partiledningen tar avstånd från utspelet.

– Jag har väldigt svårt att se hur hon kan landa i den slutsatsen. Av det enkla skälet att jag inte tror att det skulle fungera, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Men Stina Morian tycker sig känna igen mönstret från tidigare: ett parti skickar ut en relativt okänd företrädare för att testa en åsikt som man vet är kontroversiell, utan att partiledningen ska behöva ta några risker. Men om syftet är att vinna över väljare som just nu står och väger mellan M och SD är det långt ifrån säker att man lyckas, menar hon.

– Om man försöker stjäla ett annat partis kärnfrågor så blir det oftast det partiet som vinner på det. När andra partier framställer invandring och migration som något negativt så är det oftast Sverigedemokraterna som växer.

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna är i nuläget emot ett förbud mot tiggeri, men stora delar av befolkningen tycker annorlunda. Enligt en Novusundersökning från i våras tycker 56 procent av svenskarna att ett förbud är ett bra förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro