ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utställning ska få svenskar att sluta smuggla

Mimmi Epstein · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

Vad du kan ta med dig för souvenirer hem från resan är inte självklart. I dag öppnar en utställning på Naturhistoriska riksmuseet som ska hjälpa svenskar att undvika att bli ofrivilliga smugglare.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du någon gång sneglat på en plånbok i ormskinn eller ett elfenbenssmycke är du inte ensam. I en undersökning som Världsnaturfonden, WWF, har gjort uppger nio procent att de har köpt med sig en souvenir från en hotad djurart. Nu är organisationen medarrangör till utställningen En souvenir för livet som visas på Naturhistoriska riksmuseet.

- Det är svårt att vara konsument. Vi vill upplysa om tjuvjakt och ge enkla tips om vad man inte ska ta med sig hem från en resa. De flesta vill göra rätt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden.

Meningen är att den som ser utställningen ska lära sig hur svårt det är att veta vad som är okej att ta med sig hem.

- Reglerna för vad man får föra in är tydliga, men det är inte lätt att veta om souveniren man köpt har tillhört ett djur eller en växt som finns på CITES lista över hotade arter, säger Mattias Klum, naturfotograf sedan 26 år och WWF-ambassadör.

- Jag tycker att man ska satsa på upplevelser när man reser. Det är roligare att se en levande tiger än att få med sig en handväska hem, säger han.

***

Bildtext mannen och pojken: Martin Johansson, nationell specialist på Tullverket, besöker utställningen tillsammans med sonen Oskar Johansson, 6 år. Här testar de sina kunskaper i vilka souvenirer som man får ta med sig hem. – Det är svårt för konsumenten eftersom det finns så många undantag. Vissa ormsouvenirer är tillåtna medan andra inte är det.

För att skydda hotade djur- och växtarter har över 170 av världens länder gjort en överenskommelse, CITES, som går ut på att begränsa handeln. För att föra in en souvenir av en hotad art krävs i många fall både ett CITES-tillstånd från exportlandet och ett tillstånd från Jordbruksverket.

Utställningen En souvenir för livet är ett samarbete mellan Naturhistoriska riksmuseet, Världsnaturfonden, Tullverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Tips

Mattias Klums tips till den som vill köpa med sig något hem från resan: Undvik korall, djurskinn, elfenben och exotisk mat. Köp inga flaskor som innehåller ormar eller ödlor.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro