ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utvisade kriminella lever kvar i Sverige

Anders Göransson · 14 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Yxmannen.
Yxmannen.Foto: Scanpix

STATSLÖSA Flera brottslingar som dömts till utvisning bor kvar i Sverige i full frihet i många år efter avtjänat fängelsestraff. Orsak: Hemländerna vägrar ta tillbaka dem.

Ett exempel är den yxbeväpnade man som i tisdags hotade med att begå självmord vid Norrbro i centrala Stockholm – han skulle egentligen ha utvisats till Iran redan 1998.

Mannen, som i dag är i 40-årsåldern, dömdes på 1990-talet till ett flerårigt fängelsestraff och livstids utvisning för narkotikabrott. Efter avtjänat straff sattes han på ett plan till Iran, men skickades omgående tillbaka.

UD har förhandlat med iranska myndigheter men fått beskedet att mannen själv måste ansöka om att få återvända hem. Det vill han inte, eftersom han en gång flydde från landet. – Samtidigt vet han att han inte har rätt att vistas i Sverige. Så det är en omöjlig situation för honom, säger Tore Persson, chef för utlänningsroteln i Norrköping, som handlagt ärendet från början.

De senaste åtta åren har mannen levt i Sverige utan uppehållstillstånd, och därmed utan möjlighet att ta ett arbete. Han har heller inte, enligt Tore Persson, rätt att få bidrag. – Han försöker väl försörja sig i den så kallade gråzonen. Det är en olycklig situation, och det finns fler sådana här fall i Sverige, säger han.

Mannen har flera gånger ansökt om nåd hos regeringen för att få utvisningsbeslutet upphävt, men fått nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro