ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utvisning av papperslösa slår nya rekord

Frida Sundkvist · 5 Feb 2013
Uppdaterad 31 Mar 2013

Foto: Scanpix


Förra året slogs det ett rekord i Stockholm: aldrig förr har så många papperslösa utvisats. I år kräver regeringen ännu hårdare tag. För att klara de tuffa målen tar polisen till hårt kritiserade metoder.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen i Stockholm ökade antalet verkställda avvisningar till 2 154 förra året, en ökning med knappt300 från året innan. Det är den högsta siffran någonsin för Stockholms län. Men regeringen är inte nöjd och kräver i det senaste regleringsbrevet att ännu mer fokus ska läggas på avvisningar. 

Till hjälp tar gränspolisen i Stockholm Malmöpolisens metoder. Polisen i Malmö har fått massiv kritik för sina insatser att spåra flyktingar som vistas illegalt i Sverige. 

Stockholmspolisen befinner sig precis i uppstartsfasen av reva-projektet, berättar Per-Uno Johansson, chef på Gränspolisens utredningsenhet i Stockholms län. Men han tonar ner kritiken och säger att det till en början inte blir någon stor skillnad.

– Jag ser inga omedelbara förändringar i hur vi eftersöker dem som vistas illegalt i landet, säger han.

Till sin hjälp har gränspolisen två grupper som jobbar med så kallade verkställigheter, alltså att få någon att lämna landet, på totalt 30 personer, samt niopoliser som är ute och spanar efter personer som vistas illegalt i länet. 

Kommer ni spana efter illegala flyktingar utanför vårdmottagningar?

– Jag kan inte gå in på sådan polistaktisk information, men vi följer reglerna. 

Det finns dock inga regler för att polisen inte får ta någon som uppsöker en klinik för vård. I Malmö har gränspolisen börjat spana runt skolorna. Men de har inte gått in i skolorna för att ta med sin barnen.

Sara Wåhlin på Asylgruppen i Malmö är mycket kritisk till hur polisen arbetar med att spåra papperslösa. Speciellt sedan de började med projektet Reva, rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete.

– Det har inneburit mycket fler kontroller överallt. Dels på arbetsplatser men även betydligt fler id-kontroller av personer med utländskt utseende, säger hon till metro.se.

Men gränspolisen i Stockholm säger att id-kontroller inte ska baseras enbart på etnicitet.

– Ingen ska kontrolleras för att han har utländskt utseende, men kan kan kontrollera personer i samband med andra händelser, till exempel en trafikkontroll, förklarar Per-Uno Johansson.

Han vill vara tydlig med att Polisen inte letar efter och ska utvisa alla papperslösa. Det gäller bara dem som fått avslag på sin asylsökan och sedan har gått under jorden.

Enligt Per-Uno Johansson är det inte dramatiskt varje gång.

– Många av de här som vi har verkställt har själva lämnat landet. Det förekommer ofta att någon säger att de vill åka hem och då hjälper vi dem att få biljetter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro