ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

V-krav om självförsvar med panel Foto/ Så slår du dig fri från väldtäktsmannen.

Stockholm Katarina Arnstad · 28 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skolan ska erbjuda alla flickor utbildning i feministiskt självförsvar redan från årskurs sju. Det kräver vänsterpartiet som också vill att pojkar ska utbildas i feminism. Både skolministern och Bris, Barnens rätt i samhället, säger kategoriskt nej till kravet. -Det är inte skolans uppgift att schemalägga utbildning som avser våldsutövande, säger Olof Hülphers, jurist på Bris. Men Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och ledamot i vänsterpartiets partistyrelse försvarar kravet och menar att det inte handlar om att lära ut våld. -Feministiskt självförsvar handlar om att verbalt, med sin röststyrka, kunna säga ifrån och visa att det inte är okej om till exempel en lärare tafsar, säger Rossana Dinamarca. Men i feministiskt, liksom i alla typer av självförsvar, gäller det att också att kunna försvara sig fysiskt vid ett angrepp. Att med slag och sparkar göra sig fri. Förslaget finns med i det nya programmet för en likvärdig skola. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

FAKTA: Om du blir angripen: *Verbalt/ Använd din röststyrka för att komma ur situationen och påkalla uppmärksamhet. *Fysiskt/ Att med slag och sparkar göra sig fri från angriparen

Panelfrågor: • Vad tycker du om vänsterpartiets krav? • Finns det en risk för att skolan lär ut våld?

Skolminister Ibrahim Baylan: -Det säger jag nej till. Jag har inga planer på att förbjuda skolorna att erbjuda tjejer självförsvar som eget val, men skolorna behöver inte ytterligare ålägganden. -Även om tyngdpunkten inte ligger på våld är det olyckligt att det låter som att skolan ska lära ut karate. Det är oerhört enögt att bara fokusera på tjejer. Man ska inte göra detta till ett kvinnoproblem när det är ett samhällsproblem.

Olof Hülphers, jurist Bris: -Det säger vi nej till. Det primära ansvaret för skolan är att lära ut respekten för det andra könet. -Skolans uppgift är inte att schemalägga utbildningar som avser våldsutövande.

Lena Runströmer, självförsvarsinstruktör Polishögskolan: -Utbildning ur ett genusperspektiv måste böra tidigare. Jag tycker inte att skolan ska lära ut självförsvar i den form som beskrivs. Risken är att tjejerna får en falsk självkänsla. -Även om flickor är duktiga på att härma pojkars dåliga beteende så tror jag inte att flickor missbrukar det.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro