ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Va? Finns renar på riktigt?

Tomas Lundin · 21 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012
Va? Finns renar på riktigt? Renar finns bara i julsagor, tror många. Andra har spekulerat runt det engelska ordet "reindeer" och tror att det bara rör sig om vanliga hjortar (deer) som hålls i tyglar (reins).

Va? Finns renar på riktigt? Renar finns bara i julsagor, tror många. Andra har spekulerat runt det engelska ordet "reindeer" och tror att det bara rör sig om vanliga hjortar (deer) som hålls i tyglar (reins). Foto: All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

"Hästar finns inte" har under kort tid blivit en av Sveriges största Facebooksuccéer. Bortom satiren är nog de flesta ändå överens om att hästar faktiskt existerar i verkligheten. Annat är det med renar. 

En sökning på Twitter avslöjar att många tror att renar är en del i mytbildningen runt jul och bara existerar som tomtens rödnosade, flygande medhjälpare, skriver sajten Gawker. 

"Renar … Jag trodde uppriktigt inte att de fanns på riktigt, bara i filmer. Inser att det bara är flygande renar som är påhittade", skriver twittraren Ellie Robinson, en av många som jämställt djuren med enhörningar. 

Även historien om Rudolf med röda mulen har ett visst korn av sanning, enligt ny forskning där renar fått springa på löpband. Renarna har ovanligt tät koncentration av blodkärl i mulen, vilket gör att denlyser rött när de behöver kyla ner sig (inte minst om man filmar med en värmekamera). 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro