ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vab-dagarna ökar – här är 5 saker du kanske inte visste om vab

Malin Jansson · 23 Jan 2018
Uppdaterad 23 Jan 2018
Säsongsinfluensorna kulminerar under det första kvartalet varje år. Flest vab-dagar tas ut i februari.

Säsongsinfluensorna kulminerar under det första kvartalet varje år. Flest vab-dagar tas ut i februari. Foto: Försäkringskassan, TT


Nyttjandet av Försäkringskassans tillfälliga föräldrapenning har ökat över tid. Under 2017 tog Sveriges föräldrar ut drygt 6 500 000 vab-dagar – cirka 250 000 fler än året dessförinnan, enligt myndighetens statistik. Mest vabbas det under februari månad – då säsongsinfluensorna sprids som mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året tog Sveriges föräldrar och anhöriga ut 6 551 491 vab-dagar – en ökning med 250 770 dagar i jämförelse med 2016, enligt statistik från Försäkringskassan.

Utvecklingen beror förmodligen på att fler barn kommit till världen hävdar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan – även om det fortfarande är svårt att avgöra då SCB:s befolkningsstatistik för 2017 ännu inte sammanställts.

– Men visst kan man se att nyttjandet av den tillfälliga föräldrapenningen ökar över tid – om man går kanske fem år tillbaka. Och det är något som kan ha flera olika förklaringar. Hur sjukdomar slår mot landet är en stark indikator – men det kan också handla om att fler har ett jobb och därför också en möjlighet att använda sig av försäkringen, säger Niklas Löfgren.

Nu står Försäkringskassan inför den period då det vabbas som allra mest. Februari toppar överlägset de övriga månaderna i antalet uttagna vab-dagar.

–  Säsongsinfluensorna som kommer till Sverige brukar börja sprida sig under hösten för att sedan kulminera under det första kvartalet varje år, säger Niklas Löfgren.

pil
Saker du kanske inte visste om vab:

1. Det går att vabba varannan dag

Den tillfälliga föräldrapenningen är mer flexibel än många tror. Båda föräldrar får inte vara hemma samtidigt –inte ens om flera barn är sjuka. Däremot går det bra att dela upp dagarna mellan varandra och till exempel finns det möjlighet att vabba varannan dag. Kom bara ihåg att ni måste göra varsin anmälan om vab – det görs första dagen ni stannar hemma.

2. Du kan vabba andras barn

Det behöver inte vara barnets förälder som vabbbar – det kan lika gärna vara en granne, släkting eller vän. Arbetsgivaren kan inte neka detta då det faller under lagen om föräldraledighet och personen som vabbar har rätt till ersättning för den inkomst som går förlorad.

– Mor- och farföräldrar kan också vabba – men om personen är pensionär får han eller hon dock inte någon vab-ersättning. Se bara till att kolla vad de är i för hälsotillstånd så att de inte själva blir sjuka, säger Niklas Löfgren.

3. Du kan vabba istället för att ta ut semesterdagar

Blir ditt barn sjukt när du har semester finns möjlighet att byta ut dina semesterdagar mot vab-dagar. Det är dock bara möjligt om du semestrar i Sverige eller annat EU-land och måste godkännas av din arbetsgivare. Arbetsgivaren måste nämligen se till att din semester ändras till vab så att du inte får dubbel ersättning.

4. Så många dagar per år får du vabba

Den tillfälliga föräldrapenningen täcker max 120 dagar per år och barn. Men är barnet allvarligt sjukt får du obegränsat med dagar och båda föräldrarna kan dessutom vara hemma samtidigt. I snitt tas det ut sju till åtta dagar per år och barn och efter sju dagar krävs läkarintyg. Enligt Niklas Löfgren har Sverige en väldigt generöst tilltagen försäkring – och det finns ingen motsvarighet i hela världen.

5. Du kan vabba delar av dagen

Majoriteten av de som vabbar tar ut heldagar – men det går faktiskt också bra att bara vabba delar av dagen. Till exempel finns möjlighet att låta ena föräldern vara hemma med barnet fram till lunch då den andra tar över. I enlighet med den tillfälliga föräldrapenningen kan du välja mellan att vabba 12,5, 25, 50 eller 75 procent av arbetsdagen.

Källa: Källa: Försäkringskassan

pil
Tips inför vab-säsongen:

1. Tvätta händerna

Då januari, februari och mars utgör den period då smittor sprids som mest är det viktigt att ha en god handhygien. Se till att tvätta händerna med tvål och vatten – så minskar risken att bli sjuk.

2. Kommunicera med chefen redan nu

Som småbarnsförälder är det troligt att någon av barnen blir sjukt åtminstone någon gång under perioden – och därför kan det vara bra att kommunicera med din chef redan nu, tycker Niklas Löfgren.

– Fundera över om du planerar att vara hemma eller jobba hemifrån, och meddela det så tidigt som möjligt.

3. Gör upp med din respektive

Håll en god kommunikation också med din respektive där hemma. Planera utifrån arbetsuppgifter och aktiviteter vem som ska vabba de närmsta dagarna.

– Då slipper den som går hemifrån sist stå där och fundera över hur ni ska göra, säger Niklas Löfgren.

4. Ladda ner Försäkringskassans app

– Ett bra tips är att ha laddat ner Försäkringskassans app. Då kan du smidigt utföra alla dina ärenden i mobilen, säger Niklas Löfgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro