ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vabruari är här! Så fungerar vabbande – egentligen

Hugo Ewald · 8 Feb 2016
Uppdaterad 8 Feb 2016

Foto: Jessica Gow/TT


Den som har eller väntar barn känner förmodligen till att småbarnsföräldrar kan ta ledigt för vård av barn, vab. Nu är "vabruari" här och det kan vara bra att känna till hur systemet egentligen fungerar. Metro reder ut vabbandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Att ett barn blir sjukt är en händelse förmodligen alla småbarnsföräldrar kommer vara med om. Behöver du då vara hemma från jobbet eller avstår från att söka jobb finns vård av barn, vab, som innebär att du kan få ersättning för att ta hand om ditt barn.

Februari är den månad när flest svenskar vabbar. Av många småbarnsföräldrar kallas månaden till och med för ”vabruari”. I februari förra året togs över 680 000 vab-dagar ut i Sverige – vilket är en ökning med ungefär 30 procent i jämförelse med snittmånaden, enligt Försäkringskassans statistik.

För att kunna använda dig av vab måste ditt barn vara mellan 8 månader och 12 år. Du får heller inte jobba eller söka jobb samtidigt som du vabbar. Dessutom måste du vara försäkrad i Sverige.► LÄS MER: Fler åker fast för vab-fusk

Det finns dock ingen gräns för "hur sjukt" ditt barn måste vara. Så länge du anmäler barnet som sjukt kan du få vab.

– Kravet är att föräldern behöver avstå från förvärvsarbete på grund av att barnet är sjuk och inte kan delta i den ordinarie verksamheten som till exempel förskola eller skola. Det är föräldern som avgör det de första sju dagarna, säger Mats Matsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.

För att få vab behöver du bara ansöka om det, så länge du uppfyller kriterierna. Är ditt barn sjukt i mer än sju dagar krävs det dock läkarintyg och du kan bara få ersättning för vab max 120 dagar per barn och år.

– Huvudregeln är att ett läkarutlåtande ska lämnas in från och med den åttonde dagen i barnets vårdperiod. Försäkringskassan får när det finns skäl till det kräva att förälder visar ett särskilt utlåtande som styrker barnets sjukdom tidigare än åttonde dagen. Det är mycket ovanligt att Försäkringskassan kräver intyg tidigare än åttonde dagen, säger Mats Matsson.

Hur mycket pengar du får när du vabbar går att räkna ut via försäkringskassans tjänst Kassakollen, i grunden rör det sig om ungefär 80 procent av din vanliga inkomst. Pengarna får i regel du några dagar efter att du ansökt om vab. Från och med juni 2016 införs dock en fast utbetalningsdag för vab, då kommer du få utbetalning för vab den 25 varje månad.► LÄS MER: Låt mig vabba med min hund

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro