ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vackert – men inte fulländat

· 4 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Hugo Nabo


Metros krogrecensent Anna Berghe har ätit julbord på Grand Hotel i Lund. Fler tips på julbord.

klar

Artikellänk är kopierad

Grand Hotel i Lund

Betyg: 3/5

Priser: 625 kr för julbord.

Bokning krävs

Öppettider: Mån-Fre 11.30-23 Lördag 13-24 Söndag 12-22

Adress: Bantorget 1, Lund Vegetariskt utbud: En pescetarian trivs bättre än vegetarianen.

Undvik: Köttbullarna

Missa inte: Fabian Lundqvists alster på väggarna

Minnena sköljs över en när jag äntrar den vackra entrén in till en av Lunds mest populära mötesplatser. Sedan 1899 har kråset smörjts i den vackra jugendinspirerande matsalen, där forna giganter som Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman gjort avtryck. När jag låg i Lund (äldre uttryck för att studera vid universitetet) under 2000- talets början och mitt, gick man hit för att fira avklarad tenta med klassisk räksmörgås och bubbel i glas. För en stund förträngdes skral CSN-budget till förmån för lite lyx och flärd i vacker miljö.

Allt är sig verkligen likt när vi tittar in en decemberkväll. Vår korrekta och mycket vänliga servitör visar oss till vårt bord med vit duk och vacker kandelaber. Vi väljer öl och Grands egna ekologiska snaps. En kurant och fräsch sådan med dill, fänkål och citron väl anpassad till våra kalla anrättningar. I övrigt erbjuds några mörka lagers från mindre svenska producenter och en handfull snapsar. Julbordet är som sig bör, pedagogiskt uppdelat i kalla och varma rätter där små skyltar skvallrar om lokalt producerade råvaror. Det gillas.

Sillarna är klassiska med viss touch av modernitet. Brantevikssillen är perfekt kryddad och den örtmarinerade strömmingen är en höjdare med frisk eftersmak. Lika uppiggande är inte silllådorna som är torra och trista. Ett stort minus för de alltför överkokta äggen som dolts av majjonäs och räkor. Ägg ska ha en krämig gula för att balansera allt det salta i sillarna. Desto roligare och smakrika är senapssyltan från Viken och spickeskinkan från Båstad. Tillsammans med Mormor Majas leverpastej på aning torrt vörtbröd blir del ett en helt ok start.

När vi skålat och lyssnat till grannbordets snapsvisa hugger vi in på del två, det varma. För en kålälskare, som jag är, är både den röda och bruna kålen från Åhus en fröjd för smaksinnet. Den röda blir perfekt tillbehör till revbenen på Olingegris. Kvällens bästa varma rätt. När de första tuggorna av julbordets absoluta favorit, jämte skinkan tas, köttbullarna, blir jag lite ledsen. Torra till tusen med smak av potatismjöl. Det här kan och ska man inte misslyckas med. Dessutom inte när priset är tämligen högt satt. Trist.

Ris á la Maltan är helt ok balanserad i sin gröt och grädde men pricken över i:et är inte saftsåsen utan de inlagda björnbären och hjortronen. Mandelmusslorna är spröda och delikata och vinner förstapris på dessertbordet. Klenäterna, de friterande skånsk- danska bakverket, är alltför torra och lämnas kvar på tallriken. De grandiosa gottebordet blir ett sött avslut där hallon- och lakritskolan utmärker sig. Tänk er en fjärilslarv som i olika stadier ömsar sitt skinn och när den ätit färdigt och inte behöver växa mer blir puppa inspunnen i sin kokong. Där stannar den ett tag i väntan på att utvecklas till fulländad fjäril. Oavsett vacker yta är samhällets föränderlighet omöjlig att slå igenom kokongen precis som med Grand. Jag väntar tålmodigt på fulländad fjäril både i smak och prisbild.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro