ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad är egentligen en tremänning? Metro reder ut släktbanden

Filip Häggberg · 15 Feb 2017
Uppdaterad 27 Mar 2018
Du får söka dig väldigt långt i släktträdet för att hitta alla dina släktingar.

Du får söka dig väldigt långt i släktträdet för att hitta alla dina släktingar. Foto: Filip Varulik/IBL/Alamy


Syskon och kusiner har du förmodligen koll på. Men tremänning, brylling och frände? Metro har dykt ner i släktskapet och förklarar vad släktbanden du inte har koll på betyder.

klar

Artikellänk är kopierad

Tvåmänning

Din kusin är också din tvåmänning, alltså någon av dina föräldrars syskons barn.

Tremänning

En syssling, eller nästkusin, är också din tremänning. Om någon av dina föräldrar har en kusin, är den kusinens barn din tremänning.

Fyrmänning

Om vi hoppar ett steg längre kommer vi logiskt nog till fyrmänningen, även kallad brylling. Om någon av dina föräldrar har en syssling, blir dennes barn din fyrmänning, eller brylling.

Femmänning

Ja, det fortsätter, och nu börjar vi komma till väldigt avlägsna grenar i släktträdet. Enligt Svenska akademins ordbok kan en femmänning även kallas pyssling, och är någon av dina föräldrars bryllings barn.

Sexmänning

Till slut når vi det sjätte steget och sexmänningen. Ni kan säkert räkna ut vad det är själva vid det här laget – en förälders femmännings barn. För att hitta en direkt koppling till din sexmänning får du åka tillbaka i tiden en bra bit, ni är barnbarns barnbarns barnbarn till samma person.

Frände och fränka

En frände eller fränka är en manlig respektive kvinnlig avlägsen släkting.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro