ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad är #Gamergate – 9 frågor och svar

Åsa Larsson · 21 Okt 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Indieutvecklaren Zoe Quinn är en av huvudpersonerna i Gamergate-skandalen.
Indieutvecklaren Zoe Quinn är en av huvudpersonerna i Gamergate-skandalen.Foto: Montage/Wikimedia commons/AP Photo/Jae C Hong

I augusti bröt den så kallade Gamergate-skandalen ut i spelvärlden. Vad är det som händer? Här är nio saker du behöver veta. 

1. Vad handlar Gamergate om?

Enligt förespråkarna är det en rörelse mot korruption inom spelbranschen. Men är den det? Både ja och nej. Vi frågar speljournalisten Michael Gill som har följt händelserna:

De som driver Gamergate menar att det handlar om pressetik i speltidningsvärlden. Är det en ärlig beskrivning?

– Det är en ärlig beskrivning av vad vissa tänker att det handlar om. Men det började inte alls så, utan vad som är bevisat är att det började som en hatkampanj mot ett par kvinnliga spelutvecklare och feminister. Det var noggrant planerat att det skulle ha en sån här spinn, att det utåt sett skulle handla om pressetik, men målet var hela tiden att sätta dit ett par kvinnor, säger Michael Gill.

2. Vilka ligger bakom Gamergate?

– Svårt att säga. Det handlar om anonyma personer på vissa internetforum, som exempelvis 4chan, 8chan och till viss del Reddit.

I rörelsen finns dock många människor som vill diskutera pressetiken inom spelbranschen i USA, något som de flesta är eniga om verkligen behövs.

– Men de blir ju utnyttjade av hatkampanjens grundstrateger, säger Michael Gill.

3. Zoe Quinn, eller "internets mest hatade person" – vem är det?

Gamergate brukar härledas till en ganska privat händelse.

Det tog nämligen slut mellan en indiespelutvecklare vid namn Zoe Quinn och hennes pojkvän. I augusti hängde pojkvännen ut henne på nätet och sa att hon varit otrogen med en journalist på den stora spelsajten Kotaku. 

Hon hade gjort ett spel och anklagades för att ha fått en bra recension i Kotaku.

Skrev reportern som hon anklagades ha varit otrogen med en spelrecension om spelet i Kotaku?

– Nej.

Gruppen bakom hatkampanjen använde pojkvännens klagan för att dra igång Gamergate.

– Det man kan se av det som läckt från planeringen så var pojkvännen med i grundgruppen och gav dem information om Zoe Quinn.

Ett av de första påståendena i Gamergate var att Zoe Quinn legat sig till bättre betyg. Hon skrev senare en väldigt läst artikel på sajten Cracked "5 saker jag lärt mig av att vara internets mest hatade person" om sin upplevelse.

4. Vad gjorde hackarna?

En av sakerna som hände Zoe Quinn och flera andra under Gamergate-skandalen var att de blev "doxxade".

Det innebär att du blir hackad och hackarna sprider alla dina uppgifter på nätet. I vissa fall ditt personnummer, ditt hemnummer, dina föräldrars hemnummer, alla bilder du har, i vissa fall kontouppgifter till exempelvis Paypal. Allt det läggs ut till allmän beskådan.

Under skandalens gång har personer som tagit ställning för de utsatta också de "doxxats".

5. Har fler drabbats av hatkampanjen?

Ja, flera. En av de absolut mest utsatta är Anita Sarkeesian, en kanadensisk-amerikansk videobloggare och en av de feminister som ursprungsgruppen bakom Gamergate ville sätta dit.

Hon bad 2012 om pengar på Kickstarter för att granska bilden av kvinnor i spel och fick en stor mängd pengar, mycket mer än vad hon begärt.

Nu håller hon på att göra videobloggen "Tropes vs women in video games". Åsikterna om den går vitt isär. En grupp hävdar att kvaliteten på det man får för pengarna är låg och anklagar Sarkeesian för att roffa åt sig pengar.

– Hon kallas för tjuv och anklagas för att inte ha levererat tillräckligt mycket, säger Michael Gill

Andra tycker att videobloggen är bra och håller med om kritiken som Sarkeesian tar upp mot spelindustrins skildring av kvinnor.

Men oavsett om det är bra eller dåligt, är inte det mer en fråga för de som givit pengar och henne?

– Jo. Kickstarter fungerar ju så att om man får mer pengar än man begärt så får man det.

6. Hur långt har näthatet gått?

Zoe Quinn, Anita Zarkeesian och flera andra av de attackerade kvinnorna har blivit överösta med hot och hatiska kommetarer under resans gång.

Anita Sarkeesian hade till och med ett slags internetspel tillägnat sig där man kunde "misshandla" hennes ansikte.

Kvinnorna har också blivit tvungna att lämna sina hem på grund av dödshot. Så här lät ett av hoten:

"Jag tänker gå till din lägenhet på (adress) och våldta dig tills du dör. Sedan kommer jag att köra upp ett fälgjärn i din fitta."

"Jag tänker döda dina föräldrar också. (Namn på föräldrarna), jag har sett deras hus."

I veckan hotade en person att utföra "den värsta skolskjutningen i USA:s historia" om inte Sarkeesian ställde in sitt tal på Utah State-universitetet.

7. Vad har gruppen bakom Gamergate sysslat med under tiden?

De har skapat flera punktinsatser – ett sådant initiativ var "Operation Disrespectful nod" och riktades mot företag som annonserade på den väl ansedda spelsajten Gamasutra, eftersom en uttalat feministisk skribent skriver där. Storföretaget Intel reagerade på mejlstormen med att dra tillbaka sina annonser därifrån.

En seger tyckte Gamergate-förespråkarna. Fegt eller möjligen oinformerat gjort av Intel, tyckte resten.

En annan är hastaggen #Notyourshield på Twitter. Den såg ut att användas av personer som höll med Gamergate-rörelsen, men som inte var unga vita män, utan tjejer och personer med invandrarbakgrund.

Twitter-användarna som startat hastaggen visade sig dock vara fejkade profiler.

Var de alla fejk?

– Nej, det fanns folk som använde den uppriktigt också. Men man kunde se när man bildgooglade på användarnas profilbilder att bilderna var snodda, någon hade bara plockat bilderna och gjort Twitter-kontot.

8. Vad hände med debatten under tiden?

Försök till debatt överskuggades kraftigt av skyttegravskriget – anklagelser och motanklagelser har avlöst varandra. För utomstående har det varit lite svårt att hänga med och de mest inbitna deltagarna i bataljen är nog de enda som hävdar att Gamergate-historien är enkel.

Debatten i spelvärlden började också handla om huruvida begreppet gamer, identiteten för den dataspelande människan, var utdaterat. Kanske är gamers alla möjliga människor nu för tiden? Feministisk kritik mot kvinnors roll i spel och i spelvärlden togs upp, bland annat.

– Ett par krönikörer skrev om det. Då var det otroligt många som blev otroligt kränkta, säger Michael Gill.

Hotet som upplevs är att spel ska ändra karaktär för att passa en bredare målgrupp, inte bara den klassiska som dominerats av den unge mannen.

Har spelföretag i USA sagt något?

– Nej, inget riktigt stort spelföretag har gått ut och tagit ställning.

9. Var är vi nu?

– Ja, förhoppningsvis så var förra veckans massakerhot mot Anita Sarkeesians föreläsning på Utah State-universitetet kulmen på det hela. "Stoppa Gamergate" trendar på Twitter, det har höjts många röster mot det och det har aldrig skrivits så mycket i traditionella medier, säger Michael Gill.

– För första gången på två månader så känns det som att det är på väg åt rätt håll. Men sen ska man väl aldrig ropa hej.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro