ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vad är grejen med vaccinationsmotstånd, egentligen?

Simon Krona · 19 Maj 2018
Uppdaterad 12 Jun 2019

De räddar miljontals liv varje år – samtidigt hävdar en del att de är farliga. I synnerhet för barn. Metro reder ut vaccinationsmotståndet.

klar

Artikellänk är kopierad

Skrämmande påståenden om vaccin sprids i Facebookgrupper med tusentals medlemmar. Även USA:s president har spridit mörka budskap om vaccin.

Vaccin förhindrar två till tre miljoner dödsfall i världen årligen, enligt World Health Organization. Sjukdomar som difteri, polio och påssjuka har nästintill utrotats i Sverige tack vare vaccin. Trots det menar en del att vi borde avstå vaccinering.

Ett av argumenten som används är att vaccinen skulle leda till biverkningar. Det är sant att vacciner har olika biverkningar, men det handlar oftast om ömhet, rodnad eller svullnad kring stället där sticket gjordes, eller en influensaliknande reaktion under en eller två dagar. Det är extremt ovanligt med allvarliga eller omfattande biverkningar.

Allergiska reaktioner kan inträffa efter en vaccination. De är allvarliga, men mycket ovanliga. Det ska alltid finnas beredskap för att ta hand om allergiska reaktioner när man vaccinerar någon, enligt Läkemedelsverket.

Men Trumps utspel om att vaccin och autism då? Det finns inga belägg för att det skulle finnas någon koppling.

Myten om vaccin och autism fick spridning 1998 då en studie publicerades i medicintidskriften The Lancet. Studien visade på en koppling mellan vaccinering och autism, men flera år senare visade det sig att mannen bakom studien, Andrew Wakefield, hade fifflat med resultaten. Artikeln drogs in och mannen blev av med sin läkarlegitimation.

– Den har ställt till med väldigt mycket elände. Jag vet inte hur många mässlingsfall han har orsakat, har Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket tidigare sagt till Metro om den tillbakadragna studien.

Det har gjorts flerastorastudierpå ämnet efter det – ingen har kunnat visa på något samband.

Varför är det så viktigt vad sju procent av svenskarna tycker? Jo, för att alla påverkas. Ju fler som slutar vaccinera sig, desto större är risken att epidemier av till exempel mässling uppstår. Precis det hände i Storbritannien efter millenieskiftet när allt färre vaccinerade sig.

Och det är inte bara de som struntat i vaccinering som drabbas. Dels har inte vaccin en hundraprocentig verkningsgrad – det kommer alltid finnas ett fåtal som smittas trots att de vaccinerat sig. Dels finns det grupper som av olika anledningar inte kan vaccinera sig. Till exempel väldigt unga barn, eller cancerpatienter som får cellgiftsbehandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro