ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad är skillnaden mellan en rasist, nazist och fascist?

Filip Häggberg · 24 Feb 2017
Uppdaterad 24 Feb 2017
En rasist behöver inte också vara en nazist.

En rasist behöver inte också vara en nazist. Foto: Fanni Olin Dahl/Maja Suslin/TT/IBL/Alamy


Du har läst begreppen flera gånger, men vad betyder de egentligen? Trots att orden påminner om varandra har de helt olika innebörder. Här förklarar Metro rasism, nazism och fascism.

klar

Artikellänk är kopierad

Fascism

Fascismen är en auktoritär politisk ideologi, med ursprung i den italienska ledaren Benito Mussolinis parti som hade makten i Italien mellan 1922 och 1943.

Det som kännetecknar fascismen är att ideologin är mot demokrati, och för att samhället får använda våld för att behålla sin makt. Staten finns inte till för att göra medborgarnas tillvaro bättre – utan tvärtom. Individerna är underställda statens behov.

Förutom förakt mot demokrati och visionen om ett auktoritärt ledarskap där staten har full kontroll är idén om en radikal nationell revolution något som också hör till ideologin.

Den stora skillnaden mellan fascismen och nazismen är att en stor del av nazismen går ut på antisemitism, alltså hat mot judar, och andra föreställningar om olika raser. En fascist har nödvändigtvis inte samma uppfattning om det. Båda ideologier är dock antidemokratiska.

Nazism

Ideologin föddes i Tyskland, när det tyska arbetarpartiet (DAP) bildades 1919. Ett år senare, då med Adolf Hitler i partiet, bytte de namn till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet för att skilja sig från andra vänsterorienterade rörelser.

Nazisterna var precis som fascisterna i Italien emot demokrati och försökte 1923 genomföra en statskupp för att ta över makten – men misslyckades. 1932 röstades partiet fram till det största i Tyskland och väl vid makten avskaffade partiet demokrati och förbjöd alla andra partier i landet.

Förutom idén om ett auktoritärt ledarskap och demokratiförakt skiljer sig ideologierna nazism och fascism. Enligt nazismen tillhör alla människor ett särskilt folk där alla är av samma ras, har samma historia och talar samma språk. En blandning mellan olika ”raser” försvagar folket, vilket enligt nazismen gör det rätt att bekämpa de svagare raserna, för att få en ”rasren” stat.

Rasism

Till skillnad från nazismen och fascismen är rasism inte i grunden en politisk ideologi. Rasism är snarare en uppfattning om att människor kan delas in i olika raser, beroende på hudfärg, utseende och ursprung.

Den nazistiska ideologin är till stor del byggd på ett rasistiskt tankesätt, eftersom den delar upp människor i olika grupper, och anser att vissa folkslag är mer värda än andra. En rasist behöver dock inte nödvändigtvis också vara nazist.

Rasisten kan exempelvis tycka att människor från Brasilien är mindre värda än människor från Sverige, men det innebär inte att personen tycker att Sverige bara ska bestå av människor som har bott i Sverige i flera generationer, och att andra folkslag ska bekämpas.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro